Hlavní obsah

Porazte džihád, hlásají plakáty v newyorském metru

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

V deseti stanicích newyorského metra se v pondělí objevily plakáty, které přirovnávají džihád k divošství. Plakáty měly být vyvěšeny už před několika měsíci, ale vedení metra je zakázalo. Federální soud ovšem tento zákaz s odkazem na svobodu slova zrušil a plakáty se tak objevily v době, kdy ve světě neutichají protesty proti filmu Nevinnost muslimů.

Reklamní kampaň přirovnává vyznavače džihádu k divochůmVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Reklamní plakáty zaplatila Americká iniciativa na ochranu svobody (American Freedom Defense Initiative - AFDI), která je proizraelsky zaměřená. Plakáty budou v metru vyvěšeny jeden měsíc.

„V jakékoliv válce mezi civilizovaným člověkem a divochem podporujte civilizovaného člověka. Podporujte Izrael, porazte džihád,“ stojí na plakátech o velikosti 117 krát 72 centimetrů

Rozhodoval soud

Newyorský dopravní podnik reklamy nejdříve zakázal, důvodem bylo použití ponižujícího textu. Federální soud ovšem zákaz zrušil a nařídil dopravnímu podniku, aby plakáty vylepil. K situaci se pro agenturu Reuters vyjádřil právník David Yerushalmi, který AFDI v této kauze zastupoval.

„Problémem bylo především slovo divoch. Nevadila jim kritika džihádu, ale jeho srovnání s divošstvím. Reklama našeho klienta napadá džihád a tím napadá i terorismus a akty násilí proti nevinným mužům, ženám a dětem. A to přece je divošství,“ řekl právník.

Podle agentury si většina cestujících plakátů nevšimla. Ti, kteří je postřehli, byli většinou kritičtí.

„Rozhodně nejsme divoši, ne všichni. Pár lidí, kteří věří v islám, udělalo na základě své víry chyby, ale to neznamená, že jsme takoví všichni,“ řekla Alma Aliová, Američanka, jejíž rodiče pocházejí z Bangladéše.

Washington zveřejnění reklamy odložil

Reklama se měla objevit i ve Washingtonu, ale tamní dopravní podnik její zveřejnění odložil s tím, že by mohla ohrozit veřejnou bezpečnost. Šéfka AFDI Pamela Gellerová následně kritizovala washingtonský dopravní podnik za to, že "poklonkuje teroristům". Připustila ale, že tváří v tvář současným nepokojům v muslimském světě sama chvíli přemýšlela, zda reklamu v New Yorku nestáhnout.

"Nikdy se nebudu hrbit před násilným zastrašováním a nikdy nepřestanu říkat pravdu proto, že to je nebezpečné. Svobodu musíme energicky bránit," řekla Gellerová.

Džihád
Džihád je termín, který označuje náboženskou povinnost muslimů usilovat o obranu a rozšiřování islámu ve vlastním srdci i ve světě. Ve smyslu války je chápán jako náboženská válka za šíření božího zjevení a získávání území, na němž má být nastolena boží vláda.
zdroj: Wikipedia

Reklama

Související témata:

Související články

Dotčení muslimové napadli další ambasády

Dav rozlícených muslimů v súdánském hlavním městě Chartúm v pátek napadl ambasády Německa a Velké Británie, uvedla stanice BBC. Protesty zasáhly i další země....

Výběr článků

Načítám