Hlavní obsah

Republikán navržený na viceprezidenta cupoval v projevu Obamu

Tampa

Kandidát republikánů na viceprezidenta Paul Ryan v zásadním projevu na sjezdu strany v Tampě na Floridě ostře kritizoval současného šéfa Bílého domu. Vytkl mu jiné vysoký nárůst zadlužení země. Obama také podle něj věnoval mnoho energie údajně zbytečné reformě zdravotnictví, místo aby řešil problémy miliónů nezaměstnaných.

Foto: ČTK/AP

Paul Ryan při projevu

Článek

"Amerika po čtyřech letech zanedbávání potřebuje obrat k lepšímu a mužem na tuto práci je guvernér Mitt Romney," řekl Ryan.

"Vyřeším ekonomické problémy předtím, než nás jejich počet a intenzita přemůže," řekl Ryan s varováním: "Nemáme moc času." Zároveň slíbil, že spolu s republikánským kandidátem na prezidenta Mittem Romneym vytvoří 12 miliónů nových pracovních míst.

Ryan současně slíbil: "Nebudeme skrývat obtížná témata a nebudeme trávit čtyři roky obviňováním ostatních, převezmeme odpovědnost. Čeká nás tvrdá práce, ale my to zvládneme."

Foto: ČTK/AP

Paul Ryan při projevu utírá slzy.

Největšího potlesku se mu dostalo, když řekl: "Absolventi vysokých škol by neměli ve svých dvaceti zůstávat v dětských postýlkách a zírat na blednoucí plakáty s Obamou a udiveně přemýšlet, kdy se budou moci pohnout a udělat něco se svým životem."

Útok na politického protivníka patří k tradičním rolím kandidátů na viceprezidenta na nominačních sjezdech obou hlavních amerických politických stran.

Dvaačtyřicetiletý kongresman z Wisconsinu na sebe navíc potřeboval upozornit, protože není zas tak známý. Mnohdy ovšem zacházel s fakty velmi volně, i když Obama také bojuje s nezaměstnaností a snižuje ji, vyčetl mu, že pomyslná fronta lidí bez práce by se podle něj táhla z jednoho konce země na druhý. Obama podle něj nepřinesl obyvatelům USA naději, kterou jim sliboval v minulé prezidentské volební kampani. Místo toho se zaměřil na reformu zdravotnictví, která podle Ryana se svými poplatky, pokutami a nařízeními "nemá co dělat ve svobodné zemi".

Ryan o Romneyově hudebním vkusu

Ryan se v projevu odměňovaném ovacemi delegátů sjezdu často odvolával na zkušenosti ze svého rodného města Janesville ve Wisconsinu. Neopomenul, jak se ve Spojených státech při takových příležitostech sluší, představit svou rodinu. Nabídl i lidský pohled na Romneyho, když popsal, jak se liší jejich hudební vkus. V Ryanově případě začíná u AC/DC a končí u Led Zeppelin. Romney pak v přehrávači má i skladby, které by Ryan voličům nezahrál.

Foto: Rick Wilking

Mitt Romney se před účastníky konventu objímá se svou ženou poté, co byl nominován do prezidentského klání.

Svého spolukandidáta ale jinak kongresman vylíčil jako gentlemana, který na rozdíl od Obamy dokáže vést Ameriku k lepší budoucnosti.

Demokraté Ryana považují za radikála, který ve svém letos představeném návrhu rozpočtu chce zlikvidovat sociální a zdravotní programy pro chudé lidi a seniory.

Úspěch Riceové

Za srdce přítomné nejvíce chytla bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová pracující ve vládě předchozího prezidenta George Bushe. Vystoupila krátce před kongresmanem. Projev pronášela spatra bez pomoci čtecího zařízení. Mluvila v něm mimo jiné o tom, že Spojené státy vždy byly zemí, kterou její obyvatelé dokázali měnit k lepšímu.

Foto: ČTK/AP

Condoleezza při projevu v Tampě

Připomenula i osobní zkušenost, kdy se z malé černošské holčičky, která na segregovaném Jihu nesměla s rodiči do obchodního domu na hamburger, stala ministryní zahraničí. Spojené státy podle ní nyní potřebují lepší vedení, které podle ní přinesou Romney s Ryanem, a zlepší tak postavení USA ve světě.

Republikánský nominační sjezd v Tampě končí ve čtvrek. Ještě na něm vystoupí Mitt Romney s projevem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám