Hlavní obsah

Skupina amerických vojáků plánovala zabít Obamu a provést státní převrat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Americké úřady vyšetřují skupinu vojáků ze základny Fort Stewart ve státě Georgia, která údajně plánovala atentát na prezidenta a svržení federální vlády. Členové skupiny utratili za zbraně a součásti pro výrobu bomb nejméně 87 000 dolarů (asi 1,7 miliónu korun). Zároveň kvůli obavám z prozrazení zavraždili svého bývalého 19letého kolegu a jeho 17letou přítelkyni, uvedla agentura AP.

Foto: Jonathan Ernst, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama

Článek

Stalo se tak loni v prosinci, kdy spiklenci podle vyšetřovatelů dvojici, Tiffany Yorkovou a Michaela Roarka, zastřelili v lese nedaleko základny. Roark s nimi předtím spolupracoval, pak ale opustil armádu a členové skupiny se obávali, že by mohl vyzradit jejich plány. Do lesa je vylákali pod záminkou, že tam budou cvičit střelbu.

"Tato domácí teroristická skupina jenom neplánovala a nemluvila," tvrdí žalobkyně Isabela Pauleyová. Z důkazů prý vyplývá, že skupina disponovala znalostmi, prostředky i motivy k provedení svých záměrů.

Skupina podle vyšetřovatelů měla velké plány. Chtěla obsadit základnu Fort Stewart a získat tamní sklad munice. Plánovala také bombový útok na jednu přehradu ve státě Washington a chtěla otrávit tamní úrodu jablek. Jejím hlavním cílem pak bylo svrhnout vládu a zabít prezidenta.

Strach - vytrvalí a připravení

Úřady zatím nevědí, kolik členů skupina měla. Policisté zatím zadrželi vojína Isaaca Aguiguiho, jenž byl zakladatelem a šéfem organizace, svobodníka Michaela Burnetta, seržanta Anthonyho Pedena a vojína Christophera Salmona. Burnett souhlasil s tím, že bude svědčit proti ostatním.

Skupina se pojmenovala akronymem F. E.A.R., což v angličtině znamená strach. Jednotlivá počáteční písmena odpovídají slovům Forever Enduring Always Ready, což znamená Věčně vytrvalí, vždy připravení.

Aguigui činnost skupiny hradil z pojistného ve výši půl miliónu dolarů, které obdržel po smrti své těhotné manželky. Voják nebyl kvůli smrti své manželky obviněn, podle Pauleyové ale její úmrtí je "vysoce podezřelé". Aguigui se při výslechu označil za "nejpříjemnějšího chladnokrevného zabijáka, kterého kdy potkali".

Reklama

Výběr článků

Načítám