Hlavní obsah

Medvěd zabil turistu v národním parku na Aljašce

Anchorage

Medvěd grizzly zabil turistu v národním parku Denali na Aljašce. Smrt turisty je prvním smrtelným útokem medvěda na člověka v parku od jeho vzniku v roce 1917, napsala agentura Reuters s odvoláním na informace vedení parku.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd grizzly. Ilustrační foto

Článek

Podle parku zabil medvěd osamoceného baťůžkáře v pátek odpoledne. Strážníci dorazili na místo v noci po upozornění skupiny turistů, kteří se pohybovali blízko místa útoku a nalezli opuštěný batoh a zakrvavené oblečení. Převoz těla byl zatím odložen kvůli špatnému počasí.

Mluvčí parku Maureen McLauhlinová uvedla, že mají pravděpodobnou identitu oběti, avšak s potvrzením čekají až na vyzvednutí ostatků. Strážci rovněž v sobotu odpoledne z helikoptéry zastřelili medvěda podezřelého z útoku. Nyní se budou snažit na základě rozboru obsahu žaludku a analýzy DNA potvrdit, že mrtvý medvěd je ten, co napadl turistu.

Nedělní neštěstí je prvním smrtelným napadením člověka medvědem v historii parku, který vznikl v roce 1917 jako národní park Mount McKinley. Poslední velký útok medvěda v oblasti, při kterém byl vážně zraněn zaměstnanec parku, byl zaznamenán před čtyřmi desetiletími.

Park Denali patří k jedné z předních turistických atrakcí Aljašky a má rozsáhlý program na ochranu před medvědy a přísná pravidla. Všichni baťůžkáři musí předtím, než obdrží povolení k návštěvě parku a kempování, projít kurzem, který zahrnuje i 30minutové bezpečností video a instruktáž od strážců parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám