Hlavní obsah

Obama svého oponenta Romneyho osobně nesnáší a pohrdá jím, píší v USA

– Washington

Americký prezident Barack Obama pociťuje vůči svému republikánskému soupeři v prezidentských volbách Mittu Romneymu "skutečné pohrdání" a jeho averze se nedá srovnat s pocity, které měl vůči svým soupeřům ve volbách před čtyřmi lety, Hillary Clintonové a Johnu McCainovi. Vyplývá to z nové elektronické knihy, kterou vydává o nynější předvolební kampani washingtonský zpravodajský web Politico.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Když se Obama začal připravovat na kampaň, měl vůči Romneymu neutrální pocity. Ale stejně jako u Romneyho oponentů v republikánských primárkách letos i v roce 2008 se u něj vyvinulo k tomuto muži skutečné pohrdání," uvedl reportér Glenn Thrush v ukázkách z knihy Obama's Last Stand (Obamův poslední boj), které zveřejnil Politico.

"Tohle opovržení podpořilo v Obamovi soutěživost ... , což uklidnilo Obamovi poradce, kteří již zažili, že jeho zájem zeslábl, když nebyl motivován touhou oponenta porazit," napsal Thrush.

Romney není válečný hrdina jako McCain

Obamovi poradci si prý všimli, že prezident mluví o Romneym s "takovým hněvem, jaký nezaznamenali, když mluvil o (Hillary) Clintonové nebo (Johnu) McCainovi". Clintonová byla v roce 2008 Obamovou soupeřkou v demokratických primárkách, McCain byl pak ve stejných volbách jeho republikánským oponentem v boji o Bílý dům.

"Vůči Johnu McCainovi vždy pociťoval základní respekt. Prezident si vždy myslel, že je úctyhodný muž a válečný hrdina. To neplatí pro Romneyho. To nebyl žádný válečný hrdina," citoval Thrush nejmenovaného Obamova poradce.

Foto: Dominick Reuter , Reuters

Mitt Romney

Web televize Fox News napsal, že Romney často popuzoval své oponenty. Před čtyřmi lety to prý byl v republikánských primárkách především Rudy Giuliani a letos Rick Santorum i Newt Gingrich.

Thrushova kniha, která vyjde 20. srpna, je poslední v řadě elektronických publikací, jež Politico vydává k nynějším volbám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám