Hlavní obsah

Mexické generály obvinili z vazeb na drogový kartel

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři mexické generály a jednoho podplukovníka obvinili z vazeb na drogový gang Beltrána Leyvy. Je mezi nimi i bývalý poradce ministra obrany z let 2006 až 2008 Tomas Angeles Dauahare. Všichni čtyři byli zatčeni v květnu, napsal server BBC.

Foto: Alejandro Bringas, Reuters

Proti narkomafii je nasazena i vojenská policie

Článek

Podle generální prokuratury je čtveřice obviněna „z organizovaného zločinu při pašování drog“. Všichni obvinění popírají.

Generál Ricardo Escorcia Vargas velel armádě ve státě Morelos, kde působí právě kartel Beltrána Leyvy. Ve funkci skončil v roce 2010, kdy odešel do důchodu. Generál Roberto Dawe Gonzales zase velel základně ve státu Colima na západě země, kudy vede jedna z cest, po níž se pašují drogy do USA.

Podplukovník Silvio Hernandez Soto odešel z armády v roce 2002 a stal se vysokým policejním důstojníkem ve státě Sinaloa, kde působí jiný významný drogový kartel.

Ve stejném případu obvinila z vražd a pašování drog prokuratura i v USA narozeného Edgara Valdeze, zvaného Barbie, který byl členem tohoto gangu a pokoušel se jej ovládnout, když v roce 2009 námořní pěchota zabila Leyvu. [celá zpráva]

Po smrti Leyvy se kartel začal štěpit a posléze se rozpadl. [celá zpráva]

Mexická armáda nese hlavní tíhu bojů s drogovými kartely, které si od roku 2006 vyžádaly přes 50 000 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám