Hlavní obsah

Je to pokrok vědy i zásah shůry, říká první muž, který se vyléčil z AIDS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Na 19. Mezinárodní konferenci o AIDS ve Washingtonu v úterý vystoupil první pacient, kterého díky transplantaci kostní dřeně vyléčili z nemoci AIDS. Prohlásil, že se cítí báječně, a oznámil založení nové nadace, jejímž účelem je podpora výzkumu a hledání léku proti nemoci AIDS. Někteří lékaři však o jeho vyléčení pochybují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První pacient, který se údajně vyléčil z AIDSVideo: Reuters

 
Článek

„Jsem živoucím důkazem, že můžeme nalézt lék proti AIDS. Ano, jsem vyléčen. Jsem HIV negativní,“ prohlásil 47letý Timothy Ray Brown z města Seattle, který proslul pod přezdívkou „Berlínský pacient“ poté, co mu lékaři vyměnili kostní dřeň. Brown trpící HIV a leukémií ji samozřejmě dostal od muže, který byl HIV negativní. Po dvou rizikových operacích od roku 2007 je negativní i příjemce dřeně Brown. Výsledky lékaře překvapily, původně mu dávali dva roky života.

Někteří lékaři tvrdí, že Brown nemůže být zcela zbaven nákazy, on ale jejich námitky odráží. Tvrdí, že maximálně občas trpí bolestmi hlavy, což pokládá za důsledek druhé operace z roku 2008.

Na dotaz, čemu vděčí za své vyléčení, řekl agentuře AFP: „To je těžké říct. Záleží na vaší víře. Jestli chcete věřit, že je to jen lékařská věda, anebo božský zásah. Řekl bych, že je to od obojího trochu.“

Podle Browna je důležitá podpora výzkumníků usilujících o nalezení univerzálního léku proti AIDS. Upozornil, že Evropa nebo Čína na výzkum dávají víc než Spojené státy. Zároveň oznámil založení nové nadace, která výzkumu finančně pomůže. Sám se v té souvislosti setkal s množstvím vědců, kteří se prý k němu chovají jako k „rockové hvězdě“.

AIDS
Jedno z nejnebezpečnějších onemocnění způsobuje virus HIV, který je znám teprve od 80. let 20. století. Přežívá v tekutinách, vyšší teploty a sucho ho rychle zabíjejí.
Vir v těle napadá skupinu bílých krvinek tzv. T lymfocytů, v nichž se množí. Tyto buňky pak zabíjí. Snížení počtu těchto krvinek vede k vážnému selhání imunity a nemocný se mnohem snadněji nakazí běžnými nemocemi, s nimiž si tělo zdravého člověka hravě poradí.
Nákaza se projeví příznaky podobnými chřipce či mononukleóze. Ty brzy odezní a následuje latentní fáze, v níž se virus v těle množí, ale nezpůsobuje žádné příznaky. Tato fáze trvá zhruba 10 let, člověk je ale po celou dobu nosičem viru a šíří ho dál.
Pak nemoc propukne. Člověk rychle hubne a trápí ho průjmy, je unavený. K tomu se přidávají záněty kůže, zduření mízních uzlin. Pacient většinou umírá na zápal plic či některý typ nádorového onemocnění.

HIV

 Virus HIV (z angl. Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) způsobuje nemoc AIDS z anglického výrazu pro "syndrom získané imunitní nedostatečnosti".

Přenáší se zejména při sexuálním styku a krví. Běžný kontakt s nakaženou osobou nepředstavuje žádné riziko.

Reklama

Výběr článků

Načítám