Hlavní obsah

Bouře Beryl zasáhla Floridu a Georgii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami
Aktualizováno

Severovýchod Floridy a jih Georgie v pondělí ráno zasáhla tropická bouře Beryl. Na pevninu přinesla přívalové lijáky provázené větrem o rychlosti až 100 kilometrů v hodině. Nad pevninou bude podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) pozvolna slábnout.

BEZ KOMENTÁŘE: Tropická bouře Beryl s sebou přinesla silné lijáky

 
Článek

Beryl zasáhla pevninu nejprve 10 kilometrů od floridského města Jacksonville, kde kvůli ní zrušili oslavy dne veteránů. Bez elektřiny se ve městě ocitlo 21 000 odběratelů a zrušeny byly všechny autobusové spoje mířící k pobřeží. Zrušena byla i většina letů.

Podmínky tropické bouře ale panují až do vzdálenosti 180 kilometrů od jejího středu, takže se s lijáky a se silným větrem potýká i jihovýchod Georgie. Přepokládá se, že bouři pocítí až v Edisto Beach v Jižní Karolíně.

Kvůli bouři museli změnit už o víkendu plány lidé mířící stanovat na georgijský ostrov Cumberland.

Foto: ČTK/AP

Červená vlajka na pláži Wrightsville v Severní Karolíně u Wilmingtonu varuje plavce před dopady bouře Beryl.

Navzdory varování musela Pobřežní stráž zachraňovat tři lidi, kteří se v neděli vydali na moře a jejichž loď se ve vysokých vlnách začala potápět.

Bouře může přinést do pobřežních oblastí Floridy, Georgie a Jižní Karolíny až 20 centimetrů srážek. Meteorologové také varují, že se kvůli příchodu bouře dočasně zvýší hladina moře až o půl metru, pobřežním oblastem proto hrozí záplavy.

Beryl je druhou tropickou bouří letošní hurikánové sezóny v Atlantiku. První byla před týdnem Alberto, která byla nejčasnější bouří sezony od roku 2003. Atlantická hurikánová sezona obvykle začíná 1. června a trvá do konce listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám