Hlavní obsah

Potlačení debaty o globálním oteplování je součástí taktiky alarmistů, řekl Klaus

Novinky, Miroslav Benč (Chicago)
Chicago

Prezident Václav Klaus v pondělí po summitu NATO vystoupil v Chicagu na mezinárodní konferenci o klimatu, kterou pořádá americká organizace Heartland Institute. Ta odmítá démonizaci změn klimatu a podíl člověka na nich.

Václav Klaus na mezinárodní konferenci o klimatu organizace Heartland Institute

Článek

Klaus ve svém projevu upozornil, že téma globálního oteplování zmizelo z hlavních stránek novin, přestalo být v módě a mohlo by se zdát, že je toto téma uzavřené. Organizátorům proto poděkoval, že ho udržují při životě. Podle něj je to totiž záměr.

"Je to součást pečlivě připravené taktiky alarmistů globálního oteplování jednou provždy vyhrát. V posledních dvou dekádách se snažili o pravý opak, chtěli v nás co nejhlasitěji vyvolat strach. Teď, když je toto téma čím dál více pochybné, je v jejich zájmu, aby veškeré diskuse skončily," řekl Klaus s tím, že to je právě ten důvod, proč se alarmisté snaží předstírat, že ve vědecké shodě už debata skončila. "Neměli bychom jim to dovolit," řekl Klaus.

Podle něj je v této situaci velmi těžké přimět lidi, aby o problematice globálního oteplování racionálně uvažovali.

Zastáncům teorie globálního oteplování podle Klause nejde o klima, ale o ovlivňování společnosti. Podařilo se jim dokonce udělat z náboženství environmentalismu oficiální náboženství Západu. To usiluje o radikální transformaci společnosti. Podle prezidenta je ale v sázce lidská svoboda.

Kontroverzní kampaň

Heartland Institute ve své reklamní kampani ke konferenci na kontroverzním billboardu zobrazil teroristu Teda Kaczynského známého jako Unabomber a doplnil ho textem "Stále věřím v globální oteplování. A co vy?" Institut po negativních reakcích kampaň zastavil a označil ji za experiment. Některé osobnosti kvůli tomu svou účast na konferenci zrušily. Klaus sice reklamní kampaň odsoudil, svou účast ale nezrušil.

Organizace odmítá závěry Mezivládního panelu pro změnu klimatu, podle něhož je podíl lidské aktivity na současných klimatických změnách zřejmý. Heartland Institute vznikl v roce 1984. Zaměřuje se na podporu volnotržních řešení ekonomických a sociálních problémů. V současnosti institut patří ve Spojených státech mezi nejhlasitější kritiky zastánců současné teorie změny klimatu.

Reklama

Výběr článků

Načítám