Hlavní obsah

Výletní loď nevylovila panamské rybáře, dva zahynuli

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Luxusní výletní loď Star Princess nezachránila tři panamské rybáře, jejichž člun v Tichém oceánu unášel proud. Cestující si jich sice všimli, ale ke kapitánovi se podle sdělení provozovatele lodi tato informace nedostala, uvedl list Guardian. Dva ze tří rybářů později podlehli dehydrataci. Jediný přeživší strávil na moři 28 dní.

Foto: ČTK/AP

Záběr člunu Fifty Cents, který pořídil Jeff Gilligan cestující lodi na výletní Princess Star.

Článek

Rybářského člunu Fifty Cents si všimli 10. března tři cestující při pozorování ptáků. Kontaktovali člena posádky, kterému půjčili dalekohled a který jejich objev potvrdil. Když však navrhli, aby zavolal lidi z kapitánského můstku, odvětil, že oni mají své dalekohledy.

Ke kapitánovi Edwardu Perrinovi ani k prvnímu důstojníkovi se informace o rybářském člunu nedostala, tvrdí společnost Princess Cruises. Podle ní za tragédii může chyba v komunikaci.

Pasažéři, kteří rybářské plavidlo bezmocně se zmítající ve vlnách objevili, jsou roztrpčení nezájmem posádky. "Co víc jsme ale mohli udělat, upozornili jsme můstek a zkusili jsme poslat e-mail pobřežní stráži," stěžoval si Ir Jim Dowdall.

Společnost přiznala pochybení 

Společnost provozující loď v prohlášení uvedla: "Princess Cruises hluboce lituje březnového skonu dvou Panamců na moři na jejich člunu, který byl nefunkční. Víme o své odpovědnosti a známe námořní zákon o poskytnutí pomoci lodi v nouzi.“

Společnost uvedla, že vše vyšetří. Hájí se tím, že za posledních deset let pomohly její lodi třicetkrát plavidlům v nouzi. Princess Cruises vlastní společnost Carnival, která je zase vlastníkem firmy Costa Crociere, jež provozovala ztroskotavší loď Costa Concordia.

Smutný osud rybářů

Na člunu Fifty Cents, který unášel proud 28 dní až ke Galapágám, nakonec přežil jen 18letý Adrian Vasquez. Jen několik hodin poté, co upozornili cestující Star Princess posádku na člun, podlehl dehydrataci 24letý Oropeces Betancourt. Šestnáctiletý Fernando Osorio zemřel na dehydrataci, úpal a spáleniny od slunce 15. března. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám