Hlavní obsah

Obama napadl rozpočet republikánů, jde prý o sociální darwinismus

Washington

Americký prezident Barack Obama v úterý ostře napadl republikánský návrh rozpočtu na příští fiskální rok. Označil jej za "trojského koně", špatně zamaskovaný "sociální darwinismus" a za "radikální" dokument.

Foto: Saul Loeb/Pool , Reuters

Prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie

Článek

Obama kritizoval zejména rozsáhlé škrty, jež by zasáhly širokou škálu vládních výdajů od zdravotnictví přes sociální výdaje třeba po národní přírodní parky. Návrh minulý týden schválila Sněmovna reprezentantů ovládaná republikány, ale v Senátu kontrolovaném demokraty dokument nemá šanci.

Republikáni požadují rozpočtové škrty ve výši 5,3 bilionu dolarů (téměř 100 bilionů korun) během příštích deseti let. Úspory by mimo jiné šly na úkor zdravotních programů pro seniory a dalších zdravotních programů i důchodových dávek. Demokraté v čele s Obamou republikánský návrh odmítají. Stejně jako republikáni vnímají souboj o rozpočet jako jedno z určujících témat nadcházející prezidentské volební kampaně.

"Pod rouškou boje s rozpočtovými deficity jde ve skutečnosti o pokus uvalit na naši zemi radikální vizi. Nejde o nic jiného než špatně zamaskovaný sociální darwinismus," řekl Obama v projevu na tradičním obědě agentury AP pro představitele celonárodních amerických médií a vydavatele.

Obama odmítl snižování daní

Prezident také odmítl plány republikánů na snižování daní jak pro firmy, tak pro jednotlivce výměnou za odstranění mnoha daňových výjimek. Prospěch by z toho měli hlavně bohatí. Obama upozornil, že předchozí snižování daní v letech 2001 a 2003 za jeho předchůdce George Bushe nevyústilo v prosperitu, kterou jejich zastánci slibovali. Místo toho podle Obamy, který dlouhodobě požaduje vyšší daně pro bohaté, narostla příjmová nerovnost mezi Američany.

"V této zemi nikdy za širokou prosperitou nestálo několik bohatých. Vždy za ní stál úspěch silné a rostoucí střední třídy," poznamenal. Návrh republikánského rozpočtu proto označil za "recept na úpadek", který je v rozporu s celou historií Spojených států.

Sám šéf Bílého domu ve svém návrhu rozpočtu na příští fiskální rok, který začne v říjnu, rovněž počítá se škrty. Mnohem zásadnější roli v jeho rozpočtu ale hrají investice na podporu ekonomiky, například do infrastruktury či modernizace školství. Plán také počítá s daňovými úlevami pro firmy, které budou ve Spojených státech vytvářet nová pracovní místa. Jeho návrh má opět vysoký schodek, který by dále zvýšil zadlužení země.

Republikáni Obamu za vysoké schodky jeho rozpočtů dlouhodobě kritizují. Prezident podle nich dělá málo pro to, aby snížil hrozivé zadlužení země, které v současnosti přesahuje 15 bilionů dolarů. Mluvčí favorita republikánských prezidentských primárek Mitta Romneyho tak dnes například uvedl, že šéf Bílého domu kvůli dluhům, jež nadělal, nemůže udělovat přednášky o federálních výdajích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám