Hlavní obsah

V Kanadě odsoudili afghánskou rodinu, ze cti zavraždila tři dcery a ženu

Novinky,
Ontario
Aktualizováno

Tři členové afghánské rodiny žijící v Kanadě byli odsouzeni za vraždu čtyř žen, které nedodržovaly zásady přísného výkladu islámu, uvedla v pondělí BBC. Oběťmi vraždy ze cti se staly tři dcery a první manželka otce rodiny. Otec Mohammad Shafia, jeho druhá žena Tooba Yahya a bratr zabitých Hamed Shafia byli odsouzeni na nejméně dvacet pět let.

Foto: Profimedia.cz

Z vraždy obviněný otec Mohammad Shafia je přiváděn k soudu

Článek

Čtveřice žen byla nalezena v červnu 2009 v autě potopeném v kanálu Rideau. Z vraždy byli posléze obviněni rodiče tří dívek a jejich bratr.

Žalobci uvedli, že bohatý otec, který vlastní prodejnu za 1,6 miliónu dolarů a dům i dva vozy, byl pobouřen, že jeho dvě nejstarší dcery chtěly mít přítele a nehájily tradiční hodnoty islámu.

Chtěl, aby na hroby dcer kálel ďábel

Byl rozčilen, když zjistil, že se tajně scházely s chlapci a nosily odhalující oděv. Odmítaly mít hidžáb. Otec označil dcery za "kurvy", což dokumentovaly i nahrávky telefonických hovorů. Označil je za proradné a vyzýval ďábla, aby kálel na jejich hroby. V dalším hovoru uvedl, že ho „nesmírně zradily“.

„Zřejmým důvodem stojícím za těmito ostudnými vraždami bylo, že čtyři oběti útočily na vaše pokřivené vnímání cti,“ řekl soudce Robert Maranger, když vynášel verdikt.

Na rozsudek reagoval otec slovy: „Nejsme zločinci, nejsme vrazi, nespáchali jsme vraždu a toto je nespravedlnost.“

Dcery a první ženu utopil

Dcery Zainab, Sahar a Geeti ve věku 19, 17 a 13 let byly nalezeny v ponořeném voze vedle první manželky Mohammada Shafiy Rony Amir. Společně byly u Niagarských vodopádů. Cestou zpátky přenocovali u Kingstonu.

Tam je tři odsouzení napadli, postupně utopili, jejich těla vložili do jednoho z rodinných vozů a ten nechali sjet do kanálu.

K vraždě se otec rozhodl, když se mu nejstarší dcera vzepřela a odešla z domu, kde ji týrali, a skončila v azylovém domě, protože se nemínila vzdát přítele.

Obhajoba tvrdila, že všechny zemřely při autonehodě, když za volant usedla Zainab a nezvládla řízení. Tomu však nic nenasvědčovalo.

 Osudné chyby mstivého otce

Shafia se při vraždě ze msty dopustil několika osudných chyb. Na dno kanálu nechal sjet jen kvůli vraždě zakoupený Nissan Sentra, za který dal 5000 dolarů, i když už měl minivan Pontiac a SUV Lexus. Vůz navíc musel do kanálu přistrčit lexusem, a jeho barva se tak objevila na nissanu, uvedl web Globe and mail.

Cestující v nissanu navíc byli nepřipoutaní, a přesto se nepokusili dostat z vozu, i když okénko na straně řidiče bylo otevřené a hladina byla ani ne půl metru nad střechou vozu.

Ponechal si také notebook, ve kterém nesmazal stopy po pátrání po takových tématech, jako je zabití nebo otázka, zda lze řídit podnik i z vězení.

O jeho necitelnosti svědčí, že se ještě druhý den v hotelu hádal o účet a chtěl slevu.

Afghánistán opustili v roce 1992

Desetičlenná afghánská rodina opustila rodnou zemi v roce 1992, kvůli strachu z Tálibánu. Azyl v Kanadě získala v roce 2007. Předtím žila v Austrálii a v Pákistánu.

Shafia si vzal Toobu Yahyu, protože jeho první žena nemohla mít děti. Rozvedl se s ní, ale udržoval s ní styky. Je možné, že rozvod byl jen fingovaný, aby nebyl deportován pro polygamii.

Jeho první žena ale odmítala žít v Kanadě podle islámských zvyků.

Sociálka selhala

Celý případ navíc ukázal na selhání sociálních služeb, protože potíže prostřední dcery se ve škole opakovaně řešily, chodila pozdě, neboť jí doma nechtěli dovolit navštěvovat školu. Sociální služba však nepochopila odlišné vnímání hodnot u afghánské rodiny a snažila se vše řešit domluvou. Situace doma se však poté ještě zhoršila. Otec domluvu bral jako ponížení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám