Hlavní obsah

Obama vytvořil více pracovních míst než Steve Jobs, tvrdí analýza

Novinky,
Washington

Americký prezident Barack Obama čelil tvrdé kritice republikánů kvůli svému programu na stimulaci ekonomiky. Na Obamův projev o stavu unie reagoval guvernér Indiany Mitch Daniels, že Apple vytvořil více pracovních míst, než Obama. Opak je však pravdou, ukazuje analýza televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Apple

Článek

„Zesnulý Steve Jobs se jménem, které svedlo vytvořil více pracovních míst než všechny stimulační dolary, které si Obama půjčil a promrhal," řekl guvernér Daniels.

Znělo to jako hezký bonmot, ukázalo se, že to však není pravda, i když Apple má 60 400 zaměstnanců na plný úvazek a dvě třetiny z nich jsou v USA. Většina z nich nejsou draze placení inženýři a technici, 36 000 jich pracuje v prodejnách.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs

K tomu je ještě potřeba připočítat 850 míst ve společnosti Pixar, která dělá animované filmy. Ta je sice součásti impéria Disney, které ji koupilo, ale založil ji Jobs.

Ve výrobcích Applu jsou však většinou komponenty vyráběné v cizině, zejména v Číně, kde se na výrobě podílí možná až 700 000 osob. Je ale mezi nimi i společnost Glassmaster Coming, která zaměstnává tisíc lidí, a Samsung má továrnu texaském Austinu, jejichž 1100 zaměstnanců vyrábí chipy pro iPhony a iPady.

CNN už nezapočítala zaměstnance firem vyvíjející programy pro produkty Apple.

Obamovy úspěchy

Stimulační balíček ve výši 787 miliard dolarů z roku 2009 ale zachránil nebo vytvořil 1,4 miliónu pracovních míst, uvedl Kongresový úřad pro rozpočet. Analytik ratingové agentury Moody´s, který byl poradcem republikána Johna McCaina, spolu s poradcem prezidenta Clintona a zástupce guvernéra Fedu Alanen Binderem tento počet míst odhadl na 2,7 miliónu.

Foto: Saul Loeb/Pool , Reuters

Prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie

Za vlády Obamy se také podařilo zachránit a vytvořit mnoho nových míst v oblasti automobilového průmyslu, který z tohoto balíčku nečerpal. Podle Centra pro výzkum automobilismu půjčky Chrysleru a General Motors zachránily 1,5 miliónu pracovních míst. Boom automobilového průmyslu zřejmě umožní do roku 2015 vznik dalších 17 000 míst v Michiganu, Ohiu a právě v Indianě.

Guvernér Daniels ale přesto trvá na svém. Říká, že místa, která vytvořil Apple a jeho subdodavatelé, vydrží roky, zatímco místa vzniklá pomocí stimulačních balíčků zaniknou, když peníze dojdou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám