Hlavní obsah

Vraťme se k spravedlivé ekonomice a zdaňme více bohaté, vyzval Obama

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vystoupil se svou třetí zprávou o stavu Unie před členy obou komor Kongresu. Vyzval je k návratu ke spravedlivé ekonomice. Znovu také zastával myšlenku vyššího zdanění bohatých.

Foto: Saul Loeb/Pool , Reuters

Prezident Barack Obama přednáší svůj projev o stavu Unie

Článek

"Buď si vybereme zemi, kde se stále méně lidí má opravdu dobře, zatímco rostoucí počet Američanů sotva vyžije, anebo obnovíme ekonomiku, z níž dostane každý spravedlivý podíl a každý v ní musí hrát podle stejných pravidel," prohlásil Obama. "V sázce nejsou hodnoty demokratů nebo republikánů, ale americké hodnoty. Musíme se k nim znovu přihlásit," dodal.

Obama poznamenal, že ekonomika se vrací do čísel před recesí z let 2007 až 2009, ale například nezaměstnanost zůstává vysoká.

Prezident rovněž znovu vyzval k vyššímu zdanění bohatých. "Pokud vyděláváte více než milión dolarů ročně, neměli byste platit méně než 30procentní daň," řekl Obama. "Většina Američanů by to nazvala selský rozum," pokračoval prezident s poukazem na to, že "miliardář platí stejné daně jako jeho sekretářka".

Obama tak narážel na tvrzení miliardáře Warrena Buffetta, že platí stejné daně jako jeho sekretářka. Ta také během prezidentova projevu seděla na galerii po boku první dámy Michelle Obamové.

Foto: Jason Reed, Reuters

První dáma Michelle Obamová (uprostřed) přihlížela vystoupení z galerie.

Velké společnosti požene k odpovědnosti

Nízkopříjmovým skupinám Obama slíbil, že se jim daně zvedat nebudou, a vyzval také ke snížení korporátní daně. Firmy chce rovněž motivovat, aby vytvářely pracovní místa na půdě USA a nevyváděly své podniky do zahraničí kvůli levnější pracovní síle.

Obama ve světle letošních voleb, v nichž chce Bílý dům uhájit, prohlásil, že uskutečnil přes 500 reforem. Zrušil některá zastaralá pravidla a omezení: „Zbavili jsme se 40 let starého pravidla, které nutilo farmáře vydávat ročně 10 000 dolarů na to, aby dokázali, že jsou schopni zabránit škodám při rozlití mléka. Bez toho se, myslím, obejdeme.“

„Neustoupím ale ropným společnostem, aby se nepojistily proti takovým únikům, jaký jsme viděli před dvěma lety v Mexickém zálivu,“ prohlásil Obama.

Poznamenal ještě, že odpovědněji budou muset jednat i banky a další finanční instituce. Nově nad nimi bude dohlížet kontrolní úřad, jehož zřízení prezident oznámil.

Foto: ČTK/AP

Obama po přednesení své třetí zprávy o stavu Unie. Za ním stojí viceprezident Joseph Biden (vlevo) a předseda Sněmovny reprezentantů John Boehner.

Reklama

Výběr článků

Načítám