Hlavní obsah

České firmy budou moci usilovat o americké armádní zakázky

Washington

České firmy budou moci v dohledné době usilovat o armádní zakázky ve Spojených státech. Umožní to dohoda, o níž ve Washingtonu se svým americkým protějškem Leonem Panettou jednal český ministr obrany Alexandr Vondra.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS)

Článek

Dohoda, díky níž čeští dodavatelé získají rovnoprávné postavení s americkými či třeba západoevropskými, by mohla být podepsána na jaře.

"Je to, myslím, dobrá zpráva, protože s Polskem jsme první zemí ze střední a východní Evropy, která bude mít stejný způsob zacházení jako Velká Británie, Izrael či Německo," řekl Vondra po schůzce českým novinářům.

Kromě armády se smlouva bude vztahovat i na bezpečnostní a záchranné složky. Čeští dodavatelé, jejichž zástupci nyní ministra obrany na jednodenní cestě do USA doprovázejí, tak budou moci usilovat i o zakázky například u Federální agentury pro řešení krizových situací (FEMA). Poláci stejnou dohodu s Američany podepsali loni v září.

Výcviková základna v Pardubicích

Vondra s Panettou při zhruba čtyřicetiminutové schůzce v Pentagonu hovořil i o českém záměru vybudovat v Pardubicích alianční výcvikové vrtulníkové středisko. Ve městě se již nyní cvičí američtí a afghánští piloti. Český ministr obrany uvedl, že projekt má plnou americkou podporu.

"Bez americké podpory by to nebylo možné. Myslím, že Američané jsou rádi, že tu někdo je s reálným konceptem," uvedl Vondra. Dodal, že středisko podle něj najde uplatnění i ve světě, ve kterém nebudou vojenské mise, jako je nyní třeba ta afghánská.

"Rychlý transport je jedním z klíčových faktorů všech těch strategických konceptů," vysvětlil český ministr.

Afghánská mise

Se šéfem Pentagonu mluvil i o dalším setrvání českých vojáků v Afghánistánu. Vondra zopakoval, že Česko chce s Američany v zemi zůstat až do konce mise, který Spojené státy plánují na závěr roku 2014. Požádá proto vládu a parlament o prodloužení mandátu českého kontingentu končícího letos o dalších 24 měsíců.

Stejně jako Američané i Češi budou nicméně v následujícím období početní stavy svých vojáků v zemi postupně snižovat. V současnosti je v Afghánistánu zhruba 620 českých vojáků, loni jich bylo asi o 100 více.

Reklama

Výběr článků

Načítám