Hlavní obsah

Nejbohatší republikánský kandidát na prezidenta platil daň 14 procent

Novinky,
Washington

Mitt Romney, který je jedním z favoritů primárek republikánů, z nichž vzejde kandidát na amerického prezidenta, podlehl tlaku a přiznal výši svých daní. V roce 2010 platil 13,9 procenta, uvedla BBC. Romneyho majetek se přitom odhaduje na čtvrt miliardy dolarů.

Článek

V posledních dvou letech měl se svou ženou Ann příjmy ve výši 42,5 miliónu dolarů, z nichž zaplatil daň ve výši 6,2 miliónu.

V roce 2010 měl celkové daňové zatížení 13,9 procenta, loni 15,4 procenta. Daň z příjmu činí v USA 35 procent, Romney však většinu příjmů danil jako finanční transakce, kde je sazba 15 procent, od toho se mu navíc odepisovaly příspěvky na charitu, které byly ve výši sedmi miliónů. Proto byla celková daň nižší.

Z jeho příspěvků na charitu šla polovina mormonské církvi.

Romney se při zveřejnění hájil slovy: „Platím daně, které jsou vyžadovány a ani o dolar více. Nemyslím si, že byste chtěli kandidáta na prezidenta, který by platil na daních více, než má.“

Největší Romneyho soupeř Newt Gingrich uvedl, že loni zaplatil na daních skoro milión dolarů a výše jeho daně činila 31 procent. Prezident Barack Obama se svou ženou v roce 2010 zaplatili na daních 450 000 dolarů. Příjem měli 1,7 miliónu. Jeho daň činila 26 procent.

Romney pod tlakem

V minulém týdnu na Romneyho soupeři činili nátlak, aby příjem zveřejnil. On to odmítal a řekl, že snaha současného prezidenta Obamy zbavit bohaté výhod nižší daně, protože mají příjmy z finančních operací, je jen snahou podnítit závist.

Protikandidáti se z tématu snažili těžit a poukazovali, že tak bohatý člověk s tak nízkými daněmi nemůže znát dobře realitu běžného Američana. [celá zpráva]

Průzkum agentury Pew přitom ukázal, že největší napětí v americké společnosti vyvolávají rozevírající se nůžky mezi chudými a bohatými. [celá zpráva]

Velkou část příjmů má Romney z firmy Bain Capital, která se zabývala restrukturalizací a uzavíráním neefektivních podniků, přičemž byli propouštěni zaměstnanci.

Romney byl považován za favorita. V New Hampshire primárky vyhrál a v Iowě se až po přepočítání hlasů ukázalo, že o několik desítek hlasů zvítězil Rick Santorum. V Jižní Karolíně ale podlehl Gingrichovi, který svou pozici posiluje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám