Hlavní obsah

Nejbohatší kandidát na prezidenta USA platí jen 15procentní daň

– Washington

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney v úterní televizní debatě naznačil, že platí jen 15procentní daň, protože většina příjmů je z kapitálových zisků. Daň ze mzdy pro nejbohatší přitom činí 35 procent. Romney okamžitě čelil tvrdé kritice zbylých republikánských kandidátů i Bílého domu.

Foto: Larry Downing , Reuters

Mitt Romney

Článek

Na Romneyho jeho rivalové v debatě tvrdě tlačili, aby zveřejnil svá daňová přiznání. Kolik zaplatil na daních, ale neuvedl, naznačil jen, že platí patnáctiprocentní daň, neboť většina jeho ročních příjmů je z investic.

„V posledních deseti letech byla většina mých příjmů z investic spíše než s pravidelných příjmů a výdělků. Něco jsem měl za svou knihu, ale to jsem dal všechno pryč. A něco taky dostávám za své projevy, ale ne příliš moc.“

Romney pod křížovou palbou

Jeho výrok vyvolal kritiku jeho rivalů i Bílého domu, podle nichž je multimilionář Romney odtržen od starostí většiny Američanů. Jen za projevy dostal do února 2011 374 000 dolarů (7,5 miliónu korun).

Bývalý mluvčí Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který s ním soupeří o nominaci, okamžitě zareagoval a jeho plánovanou jednotnou patnáctiprocentní daň nazval „rovnou daní Mitta Romneyho“.

Rick Perry se pustil do Romneyho, aby zveřejnil, kolik zaplatil, aby se ukázalo, jestli “je tak dobrý obchodník, jak o sobě tvrdí“.

Offshoreové vazby

Firma Bain Capitals, která se zaměřovala na restrukturalizaci podniků a jíž Romney šéfoval, byla napadána, že měla ohromné zisky ze seškrtávání nákladů na zaměstnance. Několik fondů Bain Capitals má offshoreové kontakty a využívá s tím spojené daňové úlevy. Daňová přiznání by mohla ukázat, jak Romney a Bain využívají offshoreové strategie, aby se vyhnuli daním, řekl Reuters ředitel katedry daní na Bostonské univerzitě Daniel Berman. Podle agentury jsou fondy, do kterých Romney investoval, rozprostřeny od amerického státu Delaware po Kajmanské ostrovy, Bermudy, Irsko a Hongkong.

Romney naznačil, že by mohl své daně zveřejnit v dubnu, kdy se odevzdávají daňová přiznání. Jeho kritici nicméně tvrdí, že v té době už bude o nominaci de facto rozhodnuto.

Kandidáti na vysoké funkce ve Spojených státech nemusejí zveřejňovat svá daňová přiznání, ale obvykle to dělají jako gesto dobré vůle a důkaz transparentnosti.

Mitt Romney je podle CNN ze všech kandidátů nejbohatší. Jeho majetek se odhaduje na 85–264 milióny dolarů v řadě holdingů. Má ale taky koně v hodnotě mezi čtvrt a půl miliónem dolarů a zlato ve stejné hodnotě. Je jedním z nejbohatších lidí, kteří se kdy ucházeli o prezidentskou funkci.

Karolína může rozhodnout

Debata předcházela sobotním primárkám v Jižní Karolíně, které mohou ukázat, zda některý z Romneyho protivníků, zejména Newt Gingrich, má šanci mu konkurovat. Gingrich řekl, že pokud ho v Jižní Karolíně porazí, bude republikánským kandidátem na prezidenta, a dodal, že se může dostat až do Bílého domu: „Jestliže budu nominován za republikány, rozběhne se kampaň za mzdy místo potravinových lístků a porazíme Obamu v celé zemi. Budou to velmi odlišné volby, než všichni čekají.“

Podle průzkumů má v Jižní Karolíně Romney stejnou podporu jako Gingrich. Od roku 1980 byl kandidátem pokaždé vítěz primárek v Jižní Karolíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám