Hlavní obsah

Parašutista natočil svůj pád, po kterém ochrnul

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madison

Čtyřiatřicetiletý parašutista původem z Honolulu spadl po srážce s kolegou z výšky asi 760 metrů. Ačkoli se mu padák zamotal tak, že téměř neplnil svou funkci, muž hrozivý pád přežil. Po celou dobu měl na helmě připevněnou kameru, takže nehodu natočil. Trvalo ovšem 4,5 roku, než se odvážil na pořízené záběry podívat, při pádu mu totiž ochrnuly ruce i nohy.

Článek

Teprve tuto neděli nahrál na internet parašutista jménem Tim, který vystupuje pod uživatelským jménem evilferris, video ze své osudové nehody před více než čtyřmi lety. U videa, které označil jako „hloupost bolí“, vše také popsal.

Tim a jeho dva kamarádi provedli tehdy seskok z letadla ve výšce 3350 metrů nad Wisconsinem v USA. Timův přítel Razz měl s sebou draka ve tvaru dvouplošníku, kterého chtěl během seskoku složit a připevnit za sebe. Tim měl proto na hlavě kameru, aby ho přitom natočil.

Ačkoli byli všichni tři zkušení parašutisti a každý měl za sebou 150 až tisíc seskoků, ve výšce 760 metrů nad zemí došlo k nehodě. Když se Tim ocitl v Razzově blízkosti, Razz napnul vrchlík padáku a prudce zpomalil svůj let. Padáky obou parašutistů se tak zamotaly do sebe.

Tvrdý dopad

Razzovi se podařilo odříznout, takže mohl otevřít svůj záložní padák. Tim už takové štěstí ale neměl. Z jeho padáku se stala nylonová koule, která nijak nebrzdila pád. Pořízené záběry, při kterých se tají dech, končí v kukuřičném poli. Pak je slyšet už jen sípání a chroptění bolestí.

„Spadl jsem do kukuřičného pole a zlomil si pánev, záda a krk, takže jsem okamžitě ochrnul. Když jsem ležel a čekal na pomoc, dostavil se míšní šok, začala mi ochrnovat bránice a já přestával sám dýchat,“ napsal do komentáře k videu Tim.

Přežil, ale trvale ochrnul

Timovi záhy dorazili na pomoc oba jeho přátelé, kteří zavolali záchranku. Než dorazili zdravotníci, snažili se také Tima uklidnit a dokonce mu provedli dýchání z úst do úst. Vážně zraněný parašutista byl nakonec helikoptérou převezen do nemocnice v Madisonu.

„Probudil jsem se až o několik dnů později, když už jsem měl po operaci. Od té doby žiju jako kvadruplegik. Trvalo mi čtyři a půl roku, než jsem byl schopen se na to video podívat,“ dodal Tim.

Reklama

Výběr článků

Načítám