Hlavní obsah

Byli na mě oškliví, chce žalovat Česko právník Fagan v USA

Právo, vor

Americký právník Edward Fagan se rozhodl v polovině prosince u soudu v New Yorku podat žalobu na stát, ministra financí Miroslava Kalouska, jeho náměstka Jana Gregora a také karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA). Důvodem, jak uvedl v patnáctistránkovém dopise, má být nevstřícné chování místních úřadů vůči jeho osobě při návštěvě republiky na přelomu října a listopadu.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fagan přichází na karlovarskou radnici.

Článek

Státu a jeho představitelům vyčítá, že mu byla odepřena spolupráce při ověřování, byly-li závazky vyplývající z karlovarských dluhopisů z roku 1924, které ohodnotil Fagan nyní na 10 miliard dolarů, splněny či nikoliv.

„Kauza dluhopisů má nový vývoj,“ uvedl Fagan v dopise, který zaslal Právu. „Jedná se o nároky a podání žalob, které se chystám podat 12. prosince proti městu Karlovy Vary, České republice a proti dalším,“ uvedl Fagan, který o svých záměrech informoval rovněž prezidenta Václava Klause, premiéra Petra Nečase, členy vlády, Kulhánka a vedení ministerstva financí. Fagan podle ČTK tento resort obviňuje z "podvodu, klamání, pokusu o manipulování médií a veřejného mínění a dalšího počínání, které porušuje jejich chování jako veřejných činitelů a zmenšuje důvěru veřejnosti".

Američan varuje také představitele České republiky, že soudní výlohy přijdou stát na miliony korun. „Když začnou spolupracovat teď, mohou zmírnit škody. Soudní řízení ale nezastaví," cituje Fagana ČTK ze serveru Česká pozice.

Podle Kulhánka Fagan v dopise shrnuje všechna údajná příkoří, která při návštěvě republiky zažil. Přitom Kulhánek Fagana přitom na radnici přijal, ačkoliv přijel nečekaně. „I když přijel pan Fagan bez ohlášení, je primární slušností jej alespoň přivítat,“ komentoval Kulhánek, který se žaloby kvůli nedostatečné spolupráci nikterak neobává. Podle Kulhánka má každý legitimní právo kohokoliv a kdykoliv zažalovat.

Žaloby se neobává ani ministerstvo financí, které k případu dluhopisů provedlo právní analýzy a rešerše historických dokumentů. Z analýzy totiž vyplývá, že se někdejší Československá socialistická republika se závazky vyplývajícími z těchto dluhopisů již vypořádala v 80. letech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám