Hlavní obsah

V USA rozháněli tábory demonstrujících proti bankám

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Portland

V USA o víkendu podle BBC přitvrdili postup vůči lidem, kteří okupují veřejná prostranství na protest proti chamtivosti bank a velkých korporací. Tvrdé zásahy zažily Portland, Denver i Salt Lake City. Důvodem zásahu byl nárůst kriminality, uvádí CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie v Portlandu proti demonstrantůmVideo: Reuters

 
Článek

V Portlandu poslední tisícovce demonstrantů vyhrožovali použitím slzného plynu a gumových projektilů. Při akci, která nakonec proběhla bez velkého násilí, bylo zatčeno patnáct protestujících, kteří zásah odsuzovali jako útok na poklidnou demonstraci. Pouze jeden policista byl zasažen do nohy střelou, ale neutrpěl vážná zranění.

Starosta Sam Adams dal demonstrantům ultimátum, že se musejí rozejít do neděle, protože v místě protestu se zvýšila zločinnost o dvacet procent, množí se přepadení a stahují se tam narkomani. Podle něj se tábor také stal místem, kde se ukrývají žháři.

Foto: Steve Dipaola , Reuters

Policisté v Porlandu před davem demonstrantů

Demonstranti to považovali za přehnané a za záminku. Současně namítali, že si radnice musí uvědomit, že bezdomovci, duševně nemocní lidé a narkomani jsou součástí reality.

Při zásahu v Denveru bylo zatčeno 17 lidí, zraněni byli dva policisté, jeden má vymknuté koleno a druhý byl zasažen do hlavy. Násilí propuklo, když se policisté pokusili odstranit stůl s jídlem. Jednoho policistu odstrčila žena.

Foto: Steve Dipaola , Reuters

Portlandský park po vytlačení demonstrantů

Zločiny na místech protestů

K tvrdému postupu se americké úřady rozhodly poté, co v místech protestů byli ve čtvrtek zastřeleni dva lidé. Jeden člověk byl zabit v Oaklandu v bitce provázející likvidaci místního tábora demonstrantů, není ale jasné, že by šlo o demonstranta. V Burlingtonu se zastřelil válečný veterán, který se účastnil protestů.

V pátek pak byl nalezen v Salt Lake City mrtvý 42letý muž, zřejmě se otrávil kombinací drog a kysličníku uhelnatého.

Foto: Steve Dipaola , Reuters

Policisté v Porlandu zasahují proti demonstrantům

Ve Filadelfii byla sexuálně napadena žena, která spala ve stanu v táboře protestujících. Problémem je i to, že demonstranti močí na veřejnosti a rozdělávají ohně, což zvyšuje nebezpečí požáru v historickém centru města.

Protesty začaly v New Yorku tzv. Okupací Wall Streetu. Pak se hnutí rozšířilo do dalších měst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám