Hlavní obsah

Aljašku zasáhla extrémně silná arktická bouře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anchorage

Silná sněhová bouře zasáhla ve středu západ pobřeží amerického poloostrova Aljaška. Pobřeží bičuje vlnobití a vichry nabírající rychlost téměř 130 kilometrů za hodinu. Může se jednat o jednu z nejhorších bouří v oblasti.

Článek

Úřady preventivně evakuovaly obyvatele především z domů přímo na pobřeží. Vlny by u pobřeží mohly dosáhnout výšky přes dva metry, čímž by mohly způsobit záplavy v oblasti Nome. Na moři pak mohou mít až dvanáct metrů.

Silné bouře jsou na Aljašce časté, tato ale přišla ještě před vytvořením souvislé vrstvy ledu, která chrání pobřeží.

"Letos ještě nemáme na pobřeží led, což je velmi významné. Prostě ještě dost nemrzlo. Nezamrzlé moře běžně trvá až do začátku prosince," vysvětlil meteorolog Scott Berg.

Ve středu meteorologové popsali bouři jako „neobyčejně silnou a život ohrožující“. Čeká se, že napadne až půl metru sněhu a vichr dosáhne v nárazech rychlosti 140 kilometrů za hodinu. Přinést může i záplavy.  Zasáhnout může oblast o rozloze Colorada.

Naposledy bylo podobné počasí v oblasti zaznamenáno v roce 1974, kdy na Nome rovněž udeřila prudká bouře. Vlny tehdy dosahovaly výšky přes čtyři metry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám