Hlavní obsah

Írán chtěl s mexickými mafiány zabít velvyslance ve Washingtonu, tvrdí USA

Novinky, rei
Washingtonu

Mezi Spojenými státy a Íránem se rozpoutala nová roztržka. USA v úterý obvinily íránskou vládu, že ve spolupráci s mexickým drogovým kartelem chystala atentát na saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu. Ambasador a jeho pobočník měli podle USA zemřít při útoku na restauraci v hlavním městě.

Foto: Profimedia.cz

Atentát podle USA chystal naturalizovaný Američan íránského původu Manssor Arbabsiar

Článek

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder prohlásil, že Írán bude „pohnán k odpovědnosti“ za „flagrantní porušení mezinárodního práva“. Teherán varoval, že se dostane do hlubší diplomatické a ekonomické izolace, a v případě nutnosti jsou Spojené státy stále připraveny k vojenské akci. Americké ministerstvo financí okamžitě uvalilo na pětici lidí, kteří se údajně na spiknutí podíleli, sankce.

Íránská vláda obvinění odmítla. USA jsou podle nich expertem na vykonstruovaná nařčení. „Je to výmysl,“ prohlásil mluvčí prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Policie v New Yorku obvinila dvojici Íránců, z nichž jeden má i americké občanství a druhý je prý členem elitní vojenské jednotky Al-Kuds. Byli obviněni z vražedného spiknutí. První z nich je po zadržení na newyorském letišti z konce září ve vazbě, druhý je podle úřadů ve vlasti.

Íránci měli zaplatit Mexičanům za krvavý atentát

Atentát na saúdskoarabského velvyslance Adela al-Džubíra a jeho pobočníka měl podle žalobců vykonat za úplatu obávaný mexický drogový kartel Zetas. Íránci měli nabídnout 1,5 miliónu dolarů. Podle amerického ministerstva spravedlnosti byl v plánu bombový útok v restauraci ve Washingtonu, kam velvyslanec často chodí, a počet obětí mohl přesáhnout i stovku.

Íránec s americkým občanstvím, kterého po příletu na letiště JFK zatkli, údajně pracoval pro íránské Revoluční gardy. Podle Američanů cestoval opakovaně do Mexika, kde se setkal se domnělou spojkou kartelu Zetas, bývalým drogovým překupníkem, kterého ale policie získala na svoji stranu jako informátora. V květnu s ním Íránec probíral výběr výbušnin i možné cíle, přičemž došlo na restauraci, do níž ambasador Saúdské Arábie často chodí. Na účet smyšleného pracovníka Zetasu v USA pak bylo zasláno 100 000 dolarů.

Muž jménem Manssor Arbabsiar informátorovi údajně řekl, že je nutné útok provést bez ohledu na další oběti: „Chtějí ho vyřídit, a jestli s ním půjde sto dalších, tak na ně se..me“. Když informátor poznamenal, že by ale mezi mrtvými mohli být i nějací zástupci Kongresu, kteří sem také často přicházejí, muž odpověděl: „To nic není“.

Reklama

Výběr článků

Načítám