Hlavní obsah

Vězeň usnul pár minut před příchodem popravčí čety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Případ amerického vězně Troye Davise, který byl v září navzdory silným protestům veřejnosti popraven za vraždu amerického policisty, ani po dvou týdnech nemizí ze stránek amerických médií. Agentura AP ve čtvrtek zveřejnila podrobnosti z posledního dne vězňova života, v nichž objevila překvapivý detail: při čekání na příchod popravčí eskorty vězeň usnul.

Foto: Profimedia.cz

Troy Davis

Článek

Davis byl v roce 1991 odsouzen za vraždu policisty spáchanou o dva roky dříve. Sedm z devíti svědků však podle amerických médií od té doby buď zcela odvolalo, nebo významně změnilo své výpovědi. Některé z nich prý tehdy policie zastrašovala, navíc se nikdy nepodařilo najít vražednou zbraň a Davise s činem nespojují žádné stopy DNA.

V noci na 22. září byl vězeň usmrcen injekcí, poprava vyvolala vlnu odporu v USA i v Evropě. [celá zpráva]

Dokumenty, které AP získala na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, dokládají průběh posledních okamžiků Davisova života. Vyplývá z nich, že 15 minut před předpokládaným termínem popravy se vězeň pomodlil a pak k překvapení dozorců usnul.

V den popravy Davis odmítl snídani a zůstal v posteli do 7:50 hodin. V doprovodu dozorců vykonal ranní toaletu a začal přijímat návštěvníky, kterých přišlo osmadvacet. Davis odmítl i oběd a večeři a nechal si přinést jen pomerančový džus.

Odvolání soud odmítl

V 18:45, tedy čtvrt hodiny před předpokládaným termínem popravy, se Davis pomodlil a kolem sedmé hodiny večerní, kdy měl být odveden k popravě, usnul.

Výkon rozsudku byl mezitím o několik hodin kvůli poslednímu odvolání odložen. Po hodině se vězeň probudil, vyžádal si informace o odvolání a požádal o večeři. Několik dalších hodin strávil telefonováním s obhájcem.

O definitivním osudném verdiktu se dozvěděl kolem půl jedenácté večer. Po několika minutách byl upoután na popravčí lůžko a krátce po jedenácté byl prohlášen za mrtvého.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám