Hlavní obsah

Zemřel technologický vizionář a "otec" iPhonů Steve Jobs

• Aktualizováno
Novinky, rei

Ve věku 56 let zemřel bývalý ředitel a jeden ze zakladatelů americké počítačové společnosti Apple Steve Jobs. Společnost jeho úmrtí oznámila ve středu na svých internetových stránkách. Jobs trpěl rakovinou slinivky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel zakladatel Applu Steve JobsVideo: Reuters

 
Článek

"Steveova genialita, nadšení a energie byly zdrojem nesčetných inovací, které obohatily a zlepšily naše životy. Svět je nezměřitelně lepší díky Steveovi," oznámil Apple bez bližších podrobností.

Stalo se tak jen den poté, co společnost v Kalifornii představila vylepšenou verzi posledního svého chytrého telefonu iPhone 4.

Musíte v něco věřit: v instinkt, osud, život, karmu, cokoliv.
Steve Jobs

Jobs Apple spoluzakládal a byly to jeho vize jednoduše ovladatelných a designově promyšlených chytrých zařízení, které značku vynesly mezi nejcennější na světě. Počítače s logem nakousnutého jablka si především v posledních letech získaly světovou oblibu a narušily dlouholeté dominantní postavení strojů PC se systémy Microsoftu na trhu. Dlouhou dobu ale značku upřednostňovala jen užší skupina příznivců. Průlom přinesly po roce 2000 počítače iMac a notebooky iBook, ale především hudební přehrávače iPod a později chytré telefony iPhone a tablety iPad.

Byl to Jobs, kdo prosadil koncept ovládání osobního počítače prostřednictvím "klikání myší" s kurzorem na obrazovce. Později zase prosazoval ovládání zařízení lidským dotykem na displeji. Jobs rovněž může za pád výsadního postavení velkých nahrávacích společností, jejichž zisky klesly v důsledku menšího prodeje klasických nosičů hudby poté, co Apple zavedl prodej hudby v elektronické podobě tak, že si lidé na internetu kupují a do svých přehrávačů stahují buď jednotlivé písně, anebo celá alba či katalogy. Ve Spojených státech je to dnes nejrozšířenější druh prodeje hudby a jeho podíl narůstá celosvětově.

"Nemůžete pospojovat jednotlivosti při pohledu vpřed, to můžete udělat jenom, když se podíváte zpátky. Takže musíte věřit, že se ty body nějak v budoucnu spojí. Musíte v něco věřit: v instinkt, osud, život, karmu, cokoliv. Nikdy mě takový přístup nezklamal a byl v mém životě rozhodující," prohlásil Jobs v roce 2005 před čerstvými absolventy Stanfordovy univerzity.

Génius a vizionář

Steve Jobs se narodil 24. února 1955. Později už jako adoptovaný vyrůstal v kalifornském Cupertinu, jež se v dalších letech stalo sídlem jedné z nejznámějších značek na světě. Už jako školák se zajímal o nové technologie. Dokonce při práci na školním projektu neváhal zatelefonovat tehdejšímu šéfovi počítačové firmy Hewlett-Packard Williamu Hewlettovi, zda by mu neposlal nějaké součástky. Nejenže je obdržel, ale dostal i nabídku na brigádu v HP.

Školu Jobs nedokončil a jeho prvním zaměstnáním byl vývoj nových videoher pro tehdejšího počítačového giganta, firmu Atari. Pak dal výpověď a cestoval po Indii, přičemž experimentoval s halucinogeny. Tyto zkušenosti vedle krátkého školního studia kaligrafie podle jeho pozdějších slov byly zdrojem jeho kreativních vizí.

V HP se Jobs seznámil se Stevem Wozniakem, s nímž a ještě dalšími dvěma společníky ve svých 21 letech založil společnost Apple Computer. První počítač postavili v garáži Jobsových rodičů v roce 1976. Jobs prodal svoje auto, aby projekt pomohl financovat. Počítač prodávali za symbolických 666,66 dolaru a stroj neměl klávesnici ani displej a zákazníci si ho museli sami postavit. Když společnost následujícího roku představila počítač Apple II, zařízení se hned stalo hitem.

Foto: Reuters

Mladý Steve Jobs (vpravo) si nechává narůst vousy jako Wozniak.

Jobs ale pochopil, že budoucnost počítačů není v psaní programovacích textů uživateli, ale v jednoduchém navádění prostřednictvím grafického rozhraní. Byl ale náročný, a to vedlo ke sporům s kolegy a roztržce, jež v roce 1986 vyústila v jeho odchod ze společnosti.

Následovala desetiletá pomlka, během níž založil společnost NeXT Computer, jejíž výrobky zákazníky nezaujaly, ale počítačoví experti její přínos oceňovali. Větší štěstí měl Jobs po koupi filmových animačních studií Pixar, která následně sklidila celosvětový úspěch se snímky jako Příběh hraček či Hledá se Nemo.

Když v roce 1996 Apple koupil firmu NeXT, vrátil se i Jobs. Tak začalo druhé období a cesta na vrchol se zavedením zmíněné služby ke stahování a přehrávání hudby iTunes (2003), chytrého telefonu iPhone (2007) a tabletu iPad (2010).

Jobs trpěl rakovinou slinivky. O své nemoci poprvé veřejnost informoval v roce 2004 a letos v lednu si nejprve vzal zdravotní dovolenou, než v srpnu z pozice generálního ředitele firmy odstoupil.

Jobsovi vzdali hold Obama, Gates i Zuckerberg
Na Jobsovo úmrtí reagovaly okamžitě čelní představitelé oboru i politici.
Prezident USA Barack Obama v prohlášení uvedl, že ho smrt „jednoho z největších amerických inovátorů, který měl odvahu přemýšlet jinak i věřit, že může změnit svět“, hluboce zarmoutila. „Svět ztratil vizionáře a možná nemůže být větší hold než skutečnost, že se svět o jeho skonu dozvěděl prostřednictvím zařízení, která vynalezl."
Kondolence přidali i zakladatelé Microsoftu, Yahoo či Facebooku. „Pro ty z nás, kdo měli to štěstí s ním pracovat, to byla k zbláznění velká pocta,“ prohlásil Bill Gates s tím, že Jobsovo dílo bude rezonovat i v příštích generacích. Zakladatel sociální sítě Facebook napsal: „Steve, děkuji ti za to, že jsi byl učitelem i přítelem. Budeš mi chybět.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám