Hlavní obsah

FBI zkoumá tajemné znaky na spodní části trupů boeingů

Právo, mcm, CBS

Ve spodní části trupu řady boeingů americké letecké společnosti Southwest Airlines se objevují neobvyklé znaky. Jediné, co byli vyšetřovatelé FBI a firemní zdroje zatím ochotni říci, je, že znaky připomínají arabské písmo nebo arabské symboly. Oznámil to redaktor amerického rádia KNX 1070 Charles Feldman.

Foto: Profimedia.cz

Letadlo společnosti Southwest Airlines

Článek

„Vyvolává to znepokojující otázky, pokud jde o bezpečnost, protože každý, kdo dokáže psát na letadlo a dostat se k němu tak blízko, dokáže na letadle dělat i jiné věci,“ řekl Feldman v narážce na riziko teroristické akce.

Není jasné, na kolika strojích se podivné znaky objevují. Webová stránka Gawker.com uvedla, že pracovníci Southwest Airlines na ně narážejí už od února. Zdá se, že většina popsaných letadel létá z Los Angeles. Jisté je jen to, že záhadní autoři si s nápisy docela vyhráli. Znaky totiž nejsou vidět jen tak. Objeví se v zadní části trupu, až když je před přistáním zapnuta pomocná jednotka a povrch letadla se zahřeje. Obyčejní kluci s barevnými spreji by to asi nezvládli.

Letecká společnost označila nápisy za vandalismus a přiznala, že kromě úřadu pro dopravní bezpečnost (TSA) se obrátila i na FBI, která se zabývá také bojem proti terorismu. Komické je, že vzdor zapojení FBI počet nápisů v poslední době údajně vzrostl.

Reklama

Výběr článků

Načítám