Hlavní obsah

Neštěstí na letecké show v americkém Renu si vyžádalo devět obětí

– Reno

Nejméně devět lidí zahynulo a 54 osob utrpělo zranění při pátečním neštěstí na leteckých závodech v západoamerickém Renu. Podle upřesněné bilance zahynulo po pádu letadla mezi diváky sedm lidí včetně pilota, další dva lidé podlehli těžkým zraněním v nemocnici, uvedla agentura AP s odvoláním na místní policii.

Článek

Dřívější zprávy udávaly tři mrtvé a 56 zraněných. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na místní policii.

Čtyřiasedmdesátiletý pilot se se svým strojem střemhlav zřítil do divácké zóny. Letadlo mělo pravděpodobně technickou poruchu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád letadla natočil návštěvník showVideo: Reuters

Pilot Jimmy Leeward, který v civilu pracoval jako realitní agent ve floridském městě Oscala, při neštěstí zemřel. Muž na historických letadlech závodil desítky let. Soutěž byla zrušena.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historické letadlo spadlo na letecké show mezi divákyVideo: Reuters

Podle svědků muselo mít letadlo z dob druhé světové války P-51 Mustang technické problémy. Neletělo nijak nebezpečně nízko nad zemí. "Zdá se, že byl problém na letadle, najednou začalo padat," citovala BBC ředitele soutěže Mika Houghtona.

Podle diváků se ale pilot v poslední chvíli zachoval hrdinsky, protože ještě dokázal padající stroj dostat dál od hlavního davu.

Další letecké neštěstí

Při jiné letecké show v Západní Virginii v USA se dnes zřítilo další letadlo, obětí je podle zatím kusých zpráv zřejmě jen pilot.

Během show v západovirginském Martinsburgu se podle webu foxnews.com zřítil stroj North American T-28 Trojan, které od 50. let 20. století používala americká armáda jako cvičný letoun. Organizátor akce na webu uvedl, že mezi diváky nejsou žádní zranění. Důvody havárie jsou zatím neznámé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám