Hlavní obsah

Byla jsem připravena umřít, popsala pád letadla svědkyně

Reno
Aktualizováno

Svědci, kteří sledovali závod historických letadel v americkém městě Reno, se shodují, že pilot Jimmy Leeward posledním manévrem před smrtí zachránil mnoho lidských životů. Letoun, který se řítil na hlavní tribunu, v poslední chvíli zmanévroval tak, že spadl na místo, kde bylo lidí méně. Úřady zatím informují o třech obětech.

Článek

Kim Fondová viděla, jak se letadlo řítí přímo na ni. "Byla jsem doslova připravena zemřít, letadlo mířilo přímo k místu, kde jsem seděla. Pak najednou uhnulo a spadlo asi 25 stop (asi 7,5 metru) od nás," popsala CNN.

Další svědek řekl, že letadlo najednou začalo padat přímo dolů, předtím se jen lehce zakymácelo, jakoby se nad ním pilot pokoušel převzít kontrolu. "Myslel jsem, že spadne přímo na nás," řekl Fred Scholz. Nakonec stroj dopadl asi 30 metrů daleko. "Stalo se to hrozně rychle, překvapilo mě, že letadlo nezačalo hořet," doplnil.

Lidé soudí, že pilot musel na poslední chvíli vidět, kam padá a pokusil se všemožně zmírnit následky. "Chtěla bych, aby jeho rodina věděla, že to byl hrdina," řekla Fondová.

Všude byly kusy těl

Mnozí ale mluví i o masakru, který na místě nehody nastal. Vypadalo to tam jako po výbuchu. Všude byly kusy roztříštěného letadla P-51 Mustang a židlí, na nichž lidé seděli. Svědci mluví i o tom, že se v místě neštěstí povalovaly i kusy těl těch, co přežili a záchranáři je ve vážném stavu odvezli do nemocnice. "Viděla jsem části těl a kaluže krve, nevěřili byste tomu. Myslím tím ruce, nohy," uvedla Maureen Higginsová. Na závody letadel jezdí už 16 let.

"Všude na startovací dráze leží lidi. Jednoho muže to přepůlilo. Všude je krev," popsal další svědek Gerald Lent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pád letadla natočil návštěvník showVideo: Reuters

Čtyřiasedmdesátiletý pilot z Floridy Jimmy Leeward s historickými letadly závodil dlouho. Podle pořadatele to byl velmi zkušený pilot. "Byl to kamarád. Jezdil sem dlouho a všichni jsme ho znali," řekl ředitel závodu Mike Houghton.

Letadla závodí na čas, podobně jako auta. Absolvují několik kol vymezené trati, většinou mezi tyčemi. Nehody na podobných přehlídkách a závodech nejsou nijak vzácné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám