Hlavní obsah

V New Yorku a Washingtonu se konají tryzny za oběti útoků z 11. září

Novinky,
New York/Washington
Aktualizováno

Tryzna za oběti útoků al-Káidy na New York a Washington začala v New Yorku. Současný americký prezident Barack Obama s chotí Michelle a jeho předchůdce George Bush s manželkou navštívili bazény na místě zřícených věží Světového obchodního střediska. Na jejich stěnách jsou vytesána jména obětí. Pak se pozdravili s příbuznými obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tryzna za oběti útoků z 11. záříVideo: Reuters

 
Článek

Pietní akt začal v 8:35 místního času (14:35 SELČ). Na úvod zazpíval sbor americkou hymnu. O 11 minut později, kdy před deseti lety narazilo do severní věže Světového obchodního centra první unesené letadlo, drželi přítomní minutu ticha.

Foto: Larry Downing, Reuters

Americký prezident Barack Obama u bazénu s jmény obětí teroristických útoků

Po krátkém vystoupení prezidenta Obamy, který citoval biblický žalm: "A proto nebudeme se báti, byť se pak i země podvrátila, a zpřevracely se hory doprostřed moře," začalo čtení jmen obětí.

Druhou minutou ticha v 9:03 si účastníci připomenuli náraz druhého letadla do jižní věže. Pak krátce promluvila bývalá hlava státu George Bush a pokračovalo čtení jmen, občas doplněné krátkou osobní vzpomínkou příbuzných na zesnulé. "Přál bych si, aby tu byl můj otec a učil mne řídit, řekl mi, jak požádat dívku o schůzku a viděl, jak maturuju," řekl například jeden z pozůstalých Peter Negron.

Pak cellista Yo Yo Ma zahrál Sarabandu.

Jako první mohli vstoupit do vzpomínkového prostoru s bazény kromě prezidentů příbuzní obětí. Na jejich okrajích jsou jména obětí bezprecedentních útoků.

Foto: Jim Young, Reuters

Policisté při tryzně sklonili hlavu

Po půl desáté místního času začal vzpomínkový akt v hlavním městě Washingtonu, kde před Pentagonem rozvinuli vlajku. V 9:37 uctila minuta ticha oběti nárazu do budovy amerického ministerstva obrany.

Před Pentagonem promluvil náčelník Spojených štábů admirál Mike Mullen. Současný ministr obrany Leon Panetta pak řekl. "Deset let uplynulo, ale emoce jsou stále silné." Na konto teroristů prohlásil: "Al-Káida se nás pokusila oslabit, ale udělala nás silnější."  Připomenul pak 6000 obětí následných konfliktů vedených proti terorismu: "Nikdy nezapomene lidské ztráty!" BBC.

Foto: Larry Downing, Reuters

Newyorští policisté a hasiči drží potrhanou vlajku z budov WTC.

Viceprezident Joe Biden ještě před Pentagonem řekl: "Ti v této budově ten den věděli, že to bylo vyhlášení války lidmi bez státu, kteří chtěli změnit náš způsob života, kteří věřili, že hrozný teroristický čin nás může srazit na kolena, ohnout nás, zlomit naši vůli."

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Památník obětem 11. září před Pentagonem

Poslední minuta ticha připomenula v 10:02 pád čtvrtého uneseného stroje v Pensylvánii, který mířil na Bílý dům.

V 10:28 zvon připomenul chvíli, kdy se zřítila druhá věž WTC. Paul Simon zazpíval slavnou píseň Sound Of Silence. Pak pokračovalo čtení jmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám