Hlavní obsah

Generál z Iráku nastoupil do čela tajné služby CIA

Washington

Bývalý velitel spojeneckých sil v Afghánistánu David Petraeus se stal ředitelem Ústřední zpravodajské služby (CIA). Osmapadesátiletý Petraeus složil v úterý v Bílém domě přísahu do rukou amerického viceprezidenta Joea Bidena, uvedla agentura Reuters.

Foto: Jason Reed , Reuters

Nový ředitel CIA David Petraeus skládá přísahu před viceprezidentem Joem Bidenem.

Článek

Nástup Petraeuse do čela americké rozvědky je zatím posledním bodem proměny bezpečnostního týmu amerického prezidenta Baracka Obamy. Petraeusův předchůdce v čele CIA Leon Panetta byl v červenci jmenován novým ministrem obrany namísto odcházejícího Roberta Gatese.

Za Petraeusův největší dosavadní úspěch se považuje změna vývoje války v Iráku, díky níž polevilo násilí v zemi a bylo možné stáhnout velkou část amerických vojáků. Poté byl jmenován velitelem mezinárodních sil v Afghánistánu, kde bylo jeho úkolem spustit Obamovu strategii, jež by měla vést k oslabení tamních povstalců a k zahájení postupného stahování zahraničních vojáků.

Petraeusovo jmenování do čela CIA podle Reuters jen podtrhuje skutečnost, jak se v posledních letech vytratily hranice mezi akcemi armády a tajných služeb proti islámským radikálům.

Reklama

Výběr článků

Načítám