Hlavní obsah

Klaus zůstal v boji proti pochodu gayů osamocen, píše IHT

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americký list International Herald Tribune se v úterním vydání věnuje postoji Václava Klause vůči sobotnímu pochodu homosexuálů Prahou. Zmiňuje, že byť jeho kontroverzní výroky často mají velkou popularitu, tentokrát zůstal zcela osamocen. Navíc se dostal do sporu s americkým velvyslancem.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Spor o Prague Pride, které se účastnilo 5000 lidí, postavilo 70letého Klause proti skoro celému politickému spektru. „Dokonce i nereformovaní komunisté, kteří získali v posledních volbách 11 procent hlasů, zaujali mnohem pokrokovější postoj než Klaus, který hovořil ve jménu tradiční rodiny a hlasitě dával najevo svůj odpor k tomu, co nazývá homosexualismem,“ píše list.

International Harald Tribune dále pokračuje: „Prezident, který se staví oproti ismům, přičemž environmentalismus a feminismus jsou dva z jeho oblíbených, zdůrazňoval, že není proti homosexualitě. Ale zdůrazňoval, že by měla být tolerována a ne oslavována.“

List dále zmiňuje, že tentokrát se Klausovi nepodařilo najít podporu veřejnosti. Nakonec se octl mezi těmi nejpravicovějšími politiky, jako je Ladislav Bátora, který předal protestní dopis americkému velvyslanci Normanu Eisenovi.

Klaus jeho krok podpořil, což list připomíná. Cituje prezidentova slova, že si nedovede představit, jak by nějaký český velvyslanec vstupoval do vnitřní politické diskuze v demokratické zemi tím, že by podepsal petici.

Eisen spolu s dvanácti dalšími velvyslanci včetně kanadského, španělského nebo estonského podepsali dopis britského velvyslanectví podporujícího akci.

International Herald Tribune pak staví proti sobě Klause a primátora Bohuslava Svobodu, který akci jasně podpořil.

Prezident ani Hájek nechtěli dát rozhovor

Píše také, že kancelář prezidenta zamítla žádost o rozhovor. Rozhovor odmítl poskytnout i jeho poradce Petr Hájek.

International Herald Tribune ale současně uvádí, že Praha je mnohem tolerantnější než Moskva, Bělehrad nebo Varšava, kde jsou homosexuálové terči útoků a pochody se kolikrát ani konat nesmějí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám