Hlavní obsah

Chtěl jsem zachovat klid, vysvětluje svoji nečinnost z 11. září Bush

Novinky, rei

Bývalý americký prezident George W. Bush se vyjádřil ke své několikaminutové nečinnosti poté, co ho 11. září 2001 během návštěvy základní školy na Floridě poradce zpravil o teroristických útocích v New Yorku. Bush v předtočeném rozhovoru pro televizi National Geographic Channel vysvětlil, že nechtěl vyvolat paniku.

Článek

Záběry prezidenta sedícího několik minut bez výrazu před čtoucími školáky proslavil ve světě zejména dokument Fahrenheit 9/11. Bush ve zdánlivé bezradnosti sahal po knize, občas něco směrem k dětem poznamenal, ale na to, že do mrakodrapu Světového obchodního centra narazilo už druhé unesené dopravní letadlo, nereagoval. V zadní části třídy ho přitom sledovalo několik novinářů a prezidentův tým čekal na odezvu.

Foto: Profimedia.cz

George W. Bush se od poradce dozvídá o druhém nárazu letadla.

„Mojí první reakcí byla zlost: kdo by tohle k čertu mohl udělat Americe? Pak jsem se ale hned zaměřil na děti a ten kontrast mezi útoky a nevinností dětí,“ řekl Bush v hodinovém rozhovoru, který bude vysílán na konci srpna a jenž podle redakce National Geographic neměl předem připravený scénář.

Bush potvrdil, že vnímal i dění v zadní části místnosti a skutečnost, že se novináři postupně dozvídali, co se stalo. „Bylo to jako sledovat němý film,“ popsal. Údajně si uvědomoval, že se čeká, jak bude reagovat.

"Nechtěl jsem otřást těmi dětmi"

„Tak jsem se rozhodl hned nevyskočit ze židle a opustit třídu. Nechtěl jsem otřást těmi dětmi. Chtěl jsem vyvolat pocit klidu. Prošel jsem si dostatečným množstvím krizových situací, abych věděl, že první, co musí vůdce učinit, je zachovat klid,“ dodal Bush.

Bush se od konce svého mandátu v lednu 2009 na veřejnosti příliš často neobjevuje a současné dění či minulé události většinou nekomentuje. Svoje postoje a myšlenky nedávno shrnul v knize pamětí Okamžiky rozhodnutí. Reakci bezprostředně po útocích v New Yorku už dříve osvětloval, ale podle National Geographic nikdy tak podrobně.

Útoky z 11. září

Při leteckých útocích na americkou půdu zahynulo v září 2001 téměř 3000 lidí. Skupina 19 Arabů unesla stroje na vnitrostátních linkách, které měly zasáhnout přední úřady. Únoscům se podařilo dvěma letadly zasáhnout a zničit mrakodrapy Světového obchodního centra (WTO) v New Yorku.

• Boeing 767 American Airlines (na palubě 92 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do severní věže WTO v New Yorku narazil v 8:46. Pět únosců, pilotem Egypťan Muhammad Atta.

• Boeing 767 United Airlines (na palubě 65 osob); spoj z Bostonu do Los Angeles. Do jižní věže WTC narazil v 9:03. Pět únosců, pilotem Marván Šihhí.

Boeing 757 American Airlines (na palubě 64 osob); spoj z Washingtonu do Los Angeles. V 9:43 (15:43 SELČ) narazil do Pentagonu. Pět únosců, pilotem Haní Handžúr.

• Boeing 757 United Airlines (na palubě 44 osob); spoj z Newarku do San Franciska. V 10:10 havaroval v Pensylvánii. Čtyři únosci, pilotoval Libanonec Zijád Sámir Džarráh.

Zdroj: Novinky, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám