Hlavní obsah

Americký voják dostal doživotí za vraždu afghánského civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Americký vojenský soud odsoudil ve středu k doživotnímu vězení 27letého seržanta Derricka Millera, který loni zabil bezbranného afghánského civilistu. Byl obviněn z připravené vraždy. Porota neuvěřila obhajobě, že střílel v sebeobraně, uvedl list Boston Globe.

Foto: Oleg Popov, Reuters

Američtí vojáci v Afghánistánu

Článek

Sedmadvacetiletý Derrick Miller loni v září zastavil muže, který se přiblížil k vojenskému stanovišti, donutil ho lehnout si na zem a když Afghánec neodpovídal na jeho otázky, střelil ho do hlavy.

Millerův obhájce Charles Gittins se snažili přesvědčit porotu, že voják jednal v sebeobraně. Afghánce zastavil, aby ho vyslechl, když se přiblížil postavení minometu. Afghánec se podle obhájce pokusil Millerovi vytrhnout zbraň.

Porotci ale takovému popisu událostí neuvěřili.

Další voják vypověděl, že seržant vyhrožoval Afghánci, že ho zabije, jestli mu neřekne pravdu. Na ležícího Afghánce si klekl a pak ho střelil do hlavy.

Rozsudek nad Millerem není prvním letošním verdiktem amerických vojenských soudů kvůli incidentům v Afghánistánu. V květnu byl odsouzen ke 12 a půl roku vězení voják, který zastřelil spícího zajatce. Muži rovněž hrozilo doživotní vězení, mírnější trest ale dostal kvůli tomu, že trpěl duševní poruchou.

Reklama

Výběr článků

Načítám