Hlavní obsah

USA mají strach o bezpečnost týmu, který zlikvidoval bin Ládina

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo obrany hledá cesty, jak zvýšit bezpečnost týmu námořnictva, který zlikvidoval 2. května Usámu bin Ládina. Uvedl to ve čtvrtek americký ministr obrany Robert Gates, píše web televize CNN. Příslušníci speciálních sil se bojí o svou bezpečnost a o bezpečnost svých rodin.

Článek

Gates to řekl poté, co se ho ve vojenském táboře v Lejeune v severní Karolíně zeptal příslušník námořní pěchoty, jaká byla zavedena opatření, aby se ochránila identita a životy členů týmu SEAL.

Podle příslušníka US Marines jsou opatření nedostatečná, když bylo zveřejněno, jaká jednotka akci podnikla, což podle něj znamená narušení důvěry. Akci provedl SEAL Team Six. [celá zpráva]

Použil přitom zatím neznámý typ vrtulníku kategorie stealth. Dosud se nevědělo, že takový stroj mají americké ozbrojené síly k dispozici. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Trosky vrtulníku na zahraně domu bin Ládina. Američané jej po havárii zničili.

„Panuje povědomí, že nebezpečí odplaty se zvětšilo, protože šlo o akci proti bin Ládinovi,“ řekl Robert Gates. „Byla tu společná a efektivní snaha chránit identity těch, kteří participovali na útoku, a ta trvá."

Gates ale připustil i problémy: „Když jsem se setkal minulý čtvrtek s tímto týmem, dal jsem najevo své obavy. V neděli v Situační místnosti (v Bílém domě v průběhu akce) jsme se všichni shodli, že nezveřejníme žádné detaily o operaci. To padlo v pondělí.“ Když se ukázalo, že akce byla úspěšná, začaly se o ní zveřejňovat informace, po kterých média prahla.

Gatesův zástupce, tajemník ministerstva obrany Geoff Morrell uvedl: „Po zabití bin Ládina dal (Gates) najevo obavy kvůli možnému porušení operační bezpečnosti. Anonymní zdroje zveřejnily tajné informace o taktice, tréninku a vybavení tajných sil, které ohrožují naší schopnost podniknout s úspěchem podobné mise i v budoucnosti.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám