Hlavní obsah

Memphis je pod vodou, ohroženo také New Orleans

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Memphis

V americkém městě Memphis ve státě Tennessee museli evakuovat obyvatele 1300 domů. Hladina řeky Mississippi v noci dosáhla 14,6 metru, píše BBC. Zatímco v Memphisu voda už stoupat nebude, ohroženo je nyní hlavně New Orleans, zmiňuje CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Memphis je pod vodou, ohroženo je New OrleansVideo: Reuters

 
Článek

Evakuovány byly čtvrtě ležící nízko u řeky. Město je přesvědčeno, že protipovodňová opatření zabrání větším škodám a rozšíření záplav.

Proslulá memphiská hudební studia, kde v minulosti nahrávali své nejslavnější hity Elvis Presley, Johnny Cash, Otis Redding a další hvězdy rock´n´rollu, zůstala povodněmi nedotčena. Ohroženo není ani bývalé Presleyho sídlo Graceland, které leží několik kilometrů jižně od městského centra.

Foto: Eric Thayer , Reuters

Zaplavené průmyslové předměstí Mamphisu

Foto: Eric Thayer , Reuters

Obyvatel v Memphisu na zaplaveném dvorku

Voda stoupá kvůli nedávným bouřím provázenými lijáky a kvůli tání sněhu. [celá zpráva]

Obyvatelé jsou varování především před hady a krysami, utíkajícími před vodou.

Guvernér Tennessee Bill Haslam ale varoval, že i když hladina kulminuje, voda neopadne po dobu nejméně dvou týdnů. V evakuačním středisku proto zůstává 300 osob.

Foto: Eric Thayer , Reuters

Rozlitá řeka Mississippi v Memphisu

Nejhorší povodeň na Mississippi zažili v roce 1937. Tehdy hladina kulminovala na 15 metrech.

V níže ležící Louisianě kvůli stoupající hladině evakuovali jednu z věznic s nejtvrdším režimem ležící ve městě Angola. Byly také otevřeny protipovodňové bariéry, které mají ulehčit New Orleansu. Voda se odkloní od níže položených oblastí města a zpomalí se její běsnění. Voda se do mexického zálivu dostane přes jezero Pontchartrain.

Foto: Eric Thayer , Reuters

Voda u domů na Bahenním ostrově v Memphisu

Pokud se otevře i další brána Morganza Spillway, voda se ale částečně také rozlije a ohrozí město Morgan, což znamená evakuaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám