Hlavní obsah

Kvůli vesmírnému odpadu se lidstvo bude muset stáhnout z orbitů

Novinky, pst

Šéf Vesmírného velitelství amerického letectva generál William Shelton varoval, že situace s orbitálním odpadem se neustále zhoršuje. Během necelých dvaceti let bude na oběžné dráze třikrát více objektů, které mohou proměnit let do vesmíru v tragédii. V současnosti je monitorováno ze Země 20 000 kusů různé velikosti. Do budoucna se bude muset lidstvo ze současných hlavních oběžných drah stáhnout.

Článek

„Hustota provozu se zvyšuje. V současnosti se na letech do vesmíru již podílí 50 států,“ uvedl Shelton během svého vystoupení na Národním vesmírném symposiu. Odpad je sice monitorován a sledován, ale je otázkou nových kapacit a senzorů, zda se podaří objekty dále sledovat. Už v současnosti se odhaduje, že kromě 20 000 sledovaných objektů existuje desetkrát více předmětů, které americké letectvo není schopné v současnosti sledovat.

„Tyto objekty jsou nesledovatelné, ale stále jsou smrtící pro naše systémy - ať již jde o vojenské, civilní či komerční, nikdo není vůči této hrozbě imunní,“ uvedl Shelton. Generál zároveň potvrdil, že přes různé nápady, jak se smetí zbavit, letectvo USA zatím nemá žádný systém k dispozici.

Lidstvo si nedokáže s odpadem poradit

Odborník na vesmírný odpad Marshall Kaplan z Laboratoře aplikované fyziky na Johns Hopkins University se dokonce domnívá, že lidstvo se v otázce vesmírného smetí dostalo za bod, z něhož již není návratu. Akumulace odpadu za posledních 50 let dosáhla příliš velkých rozměrů.

Čínský test antisatelitní rakety v roce 2007 zvýšil množství trosek o 25 procent, navíc ve výšce, která se nachází v jakémsi středním pásmu nejvíce frekventované oblasti kolem 865 kilometrů nad povrchem. A podobné důsledky měla v roce 2009 srážka komunikačního satelitu s vysloužilým sovětským zařízením.
Tyto dvě události se zbytkem odpadu za celou éru dobývání kosmu vytvořily v pásmu od 700 do 1300 kilometrů nad Zemí smetiště, kde je akumulováno několik miliónů objektů od milimetrových velikostí po několik metrů.

Vesmír bude pro lidstvo menší

„Ukládání smetí není přirozeně vratný proces. Vyčištění vesmíru by muselo být komplexní a velmi nákladné,“ uvedl pro server Space.com Kaplan, který však zároveň dodává, že dobrou zprávou je, že v tomto okamžiku nehrozí akutní nebezpečí. Ovšem s pokračujícími lety bude i smetí přibývat a od určitého okamžiku hrozí, že ničení satelitů bude rychle narůstat a lidstvo nebude mít k dispozici náhradu za zničené prostředky.

A podle Kaplana po nejbližších deset let nebude k dispozici technologie, která by byla schopná smetí likvidovat.

"Ve skutečnosti nemůžeme dělat nic. Nemůžeme si to dovolit. Nemáme technologii. Nefunguje mezinárodní spolupráce. Nikdo to nechce zaplatit,“ posteskl si Kaplan.

Odhaduje proto, že jako průchodné bude budování nové infrastruktury umístěné na nižších oběžných drahách do 600 kilometrů nad povrchem. Vesmír bude stále velký, ale kolem Země jaksi menší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám