Hlavní obsah

Cestující odmítli letět s muslimy v jednom letadle, nakonec se přidal i pilot

Dva vysoce postavení islámští duchovní ze Spojených států, kteří se chystali letět na konferenci o předsudcích vůči muslimům, do cíle nedorazili. Předsudky totiž měli ostatní cestující na palubě letadla a odmítli s imámy oblečenými v tradičních muslimských oděvech letět. Pasažéři se údajně obávali o svou bezpečnost.

Článek

K incidentu došlo v pátek na palubě letadla společnosti Atlantic Southeast Airlines letícího z Tennessee do Severní Karolíny. Masudur Rahman a Mohamed Zaghloul oblečení do tradičních muslimských rouch zřejmě nepadli do oka ostatním pasažérům letadla. Ti následně upozornili personál stroje, který nechal oba muže vystoupit z letadla a podrobil je druhé dodatečné bezpečnostní kontrole. Ani poté ale nebyli muslimové do letadla vpuštěni a stroj odletěl bez nich.

Rahman, který je profesorem na University of Memphis, poté médiím řekl, že mu tento incident připomněl předsudky, jaké měli lidé v době, kdy Rosa Parksová bojovala za práva černochů ve Spojených státech. Parksová byla v prosinci 1955 ve městě Montgomery na jihu USA zatčena, protože odmítla v autobusu uvolnit místo bělochovi. „Ta historie se dnes opakovala v tom letadle, ale neměla by se stát už nikdy a nikomu,“ prohlásil Rahman.

Poté, co oba islámští duchovní museli znovu podstoupit druhou bezpečnostní kontrolu, chtěli se vrátit na palubu letadla. Zatímco se ale letištní úředníci snažili muže dostat zpět do letadla, ohlásil se kontrolnímu středisku pilot stroje, který podle slov Ibrahima Hoopera razantně odmítl vzlétnout s muslimy na palubě.

Aerolinky Atlantic Southeast Airlines v současnosti celou věc prošetřují. Mluvčí společnosti médiím řekl, že společnost už se oběma mužům omluvila za všechny nepříjemnosti, které mohli během této politováníhodné události nastat. Ibrahim Hooper, mluvčí Rady pro americko-islámské vztahy pak CNN řekl, že ho oba muži kontaktovali s konstatováním, že si cestující nepřáli s nimi cestovat, jelikož jim to bylo nepříjemné. Mluvčí aerolinek nicméně neřekl, proč si oba muži museli vystoupit, ale řekl, že jim byla dána možnost letět jiným spojem.

Reklama

Výběr článků

Načítám