Hlavní obsah

Bin Ládin nezvedl ruce nad hlavu, tak ho zastřelili

Novinky, Alex Švamberk
Washington

V úterý zveřejnil Bílý dům oficiální zprávu o zabití nejhledanějšího teroristy světa Usámy bin Ládina. Místo, aby vysvětlila rozpory v předchozích prohlášeních, jen je prohloubila. Ředitel CIA prohlásil, že bin Ládin by byl zajat, kdyby zvedl ruce nad hlavu, nebo si lehl na zem a vzdal se.

Foto: Profimedia.cz

Vysoký plot a ostnatý drát chránily pevnost, kde se skrýval Usáma bin Ládin.

Článek

Potvrdil také, že se akce konala za značné nejistoty, protože nebylo ani jasné, zda bin Ládin v domě skutečně je.

List Washington Post dal do titulku největší rozpor: "Usáma bin Ládin se bránil, ale byl neozbrojený."

Foto: Profimedia.cz

Sídlo, ve kterém se ukrýval Usama bin Ládin.

Tiskový mluvčí Bílého domu Jay Carney oznámil: „Usáma bin Ládin nebyl ozbrojen, ale bránil se, když americké síly vtrhly do komplexu za Islámábádem (v Abbottábádu) a zabily jej.“

Kdyby zvedl ruce nad hlavu, vzdal se a nepředstavoval žádné nebezpečí. Nemyslím si, že měl moc času něco říci.
ředitel CIA Leon Panetta k podmínkám, za jakých by byl bin Ládin zajat

V oficiální zprávě Bílého domu stojí: “Existovaly obavy, že bin Ládin se bude dopadení vzpírat a skutečně odpor kladl.“

Tato zpráva přitom vyvrací, že bin Ládin použil svou ženu jako živý štít, což se původně uvádělo, ale už v úterý bylo uvedeno na pravou míru. „V místnosti s bin Ládinem se jedna žena - bin Ládinova manželka - vrhla na americké komando, byla střelena do nohy, ale nebyla zabita. Bin Ládin byl poté střelen a zabit. Nebyl ozbrojen,“ stojí v textu. [celá zpráva]

Mluvčí Carney přitom opakovaně zdůrazňoval, že cílem 25 mužů bylo dopadnout bin Ládina živého. „On ale vzdoroval. Ke vzdorování nepotřebujete střelnou zbraň," uvedl.

Původně se navíc uvádělo, že se akce zúčastnilo 40 příslušníků speciální jednotky. Podle oficiální zprávy jich nakonec bylo ve dvou vrtulnících, které přiletěly z afghánského Džalalabádu, jen 25.

Usáma měl dát ruce nad hlavu nebo si lehnout na zem

Už ale nebylo vysvětleno, jak vzdoroval. Nic se neuvádí o noži nebo šavli. To by určitě američtí představitelé neopomněli zdůraznit. Že by se tedy tento stárnoucí a zřejmě i nemocný muž bránil holýma rukama nebo dokonce zuby nehty? A jak to, že ho muži ze speciálně vycvičeného komanda nebyli schopni přemoci?

Ředitel CIA Leon Panetta ale uvádí okolnosti, za kterých by býval byl Usáma bin Ládin zajat: "Kdyby zvedl ruce nad hlavu, vzdal se a nepředstavoval žádné nebezpečí. Nemyslím si, že měl moc času něco říci.“

Jak uvedl další z amerických představitelů: „Neležel na podlaze, ani se nepokoušel vzdát. Vzdoroval.“

Panetta nakonec vysvětlil, proč vojáci zahájili palbu. Ve třetím patře domu, kde byla přítomnost teroristy zjištěna, „byly nějaké ohrožující pohyby a to byl důvod, proč se střílelo.“

Nikdo kromě jeho ženy a několika dětí ho už bránit v tu chvíli nemohl. To plyne ze zprávy, ve které není jen zmíněno, kdy byl zabit jeho syn.

Postup od pokoje k pokoji

Během operace trvající 40 minut tým metodicky čistil objekt místnost po místnosti. Kromě rodiny bin Ládina v objektu bydlely dvě další rodiny: jedna v prvním patře bin Ládinovy budovy a další v druhé budově. Jeden tým zahájil operaci v prvním patře bin Ládinova domu a propracoval se až do třetího patra, druhý tým vyčistil oddělenou budovu.

V prvním patře bin Ládinovy budovy byli zabiti dva kurýři Al-Káidy spolu se ženou, která zahynula v přestřelce. Bin Ládin a jeho rodina byli nalezeni ve druhém a třetím patře budovy.

Foto: Faisal Mahmúd, Reuters

Den po odstřelení Usámy bin Ládina procházejí dva pákistánští vojáci kolem údajného místa činu: v okolí pevnosti v Abbottabádu zaslechli místní obyvatelé přestřelku, při níž Ládin zahynul

Podle ředitele CIA Panetty se žena do přestřelky připletla omylem. Zpráva neuvádí ani počet lidí v komplexu.

Nejde o drobnosti, jak by se mohlo zdát. Ukazuje to, že akce mohla mít likvidační charakter a že nebyla ani připravena do detailů.

Nic se nevědělo

List Washinton Post upozorňuje, že operace byla spuštěna za značně nejistých okolností. Nebylo ani jisté, zda bin Ládin v domě je a zřejmě se ani neřešilo, jak postupovat, když bude objeven.

Panetta otevřeně přiznal v rozhovoru: „Neměli jsme přímý důkaz, že by tam byl nebo tam byl zjištěn. Skutečnost je taková, že jsme tam mohli přijít a žádného bin Ládina nenajít.“ I tak ale Obama v pátek rozhodl akci provést. Panetta to vysvětil tím, že byla jen mizivá šance, že by se podařilo získat více klíčových zpravodajských informací o pobytu bin Ládina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pevnost Usámy bin Ládina byla zapečetěnaVideo: Reuters

Je otázkou, zda někdo vůbec uvažoval o tom, co s lidmi v komplexu a jak zacházet s bin Ládinem.

Vysvětleno ale bylo alespoň to, jak to bylo s třetím havarovaným vrtulníkem. Jeden ze dvou strojů měl poruchu a musel být vyslán třetí, který muže vyzvedl.

Bylo též zmíněno, že operace byla nesmírně riskantní a její účastníci se museli potýkat s problémy a situacemi, na které nebyli připraveni. Mimo jiné mělo schodiště do třetího patra zátarasy bránící přístupu. Panovaly i obavy, že dům nebo jeho část může být podminován a bude stačit zmáčknout jeden knoflík a vše vyletí do vzduchu. „U člověka, který zabil 3000 lidí, je možné všechno,“ řekl nejmenovaný americký představitel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám