Hlavní obsah

Američané oslavují v ulicích teroristovu smrt

Jakmile americký prezident Barack Obama oznámil zabití Usámy bin Ládina, propukly v amerických městech spontánní oslavy. Nejbouřlivější byly ve Washingtonu před Bílým domem a v New Yorku na Times Square, i když mnozí zavítali i na místo, kde stály dvě věže světového obchodního centra zničené právě při útocích al-Káidy 11. září 2001.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Američané oslavují smrt bin LádinaVideo: Reuters

 
Článek

„Rozhodli jsme se jít městem, protože pro Newyorčany to hodně znamená," řekl 25letý Alejo Cabranes, který s dvěma dalšími šel na dolní Manhattan z 19. ulice. Měli jsme pocit, že bylo důležitější jít sem, než poslouchat, co říká prezident v televizi.

Foto: Jason Reed, Reuters

Rozpor před Bílým domem ve Washingtonu, komu připadnou vavříny za usmrcení Usámy bin Ládina. Zatímco žena vzývá administrativu Baracka Obamy a jeho viceprezidenta Joea Bidena, mladík oslavuje jejich předchůdce George Bushe a Dicka Cheneyho.

Foto: Chip East , Reuters

Oslavy odstřelení Usámy bin Ládina na newyorském Times Square

Před Bílým domem zase mladí lidé skandovali USA, USA a zpívaly hymnu. Na oslavách nechyběli newyorští hasiči ani příbuzní obětí.

Foto: Reuters

Oslavující Američané s vlajkami ve Washingtonu

Předseda organizace pozůstalých po nezdařeném únosu čtvrtého letadla Families of Flight 93, který se zřítil 11. záři 2001 v Pensylvánii, Gordon Felt řekl: „Pro nás i pro svět je to důležitá zpráva. Nemůže nás to zbavit bolesti, ani nám to vrátit naše milované. Ale přináší nám to uspokojení, že ten, kdo naplánoval tragédii 11. září a ideu globálního teroru, už dál nemůže šířit své zlo."

Harry Waizer, který přežil útok na Světové obchodní centrum, ale měl popáleniny třetího stupně, listu New York Times v komentáři k Usámově smrti řekl: „Jestliže to znamená jen o jednu smrt v budoucnosti méně, tak jsem šťastný. Ale nemohu být šťastný jen z toho, že někdo zemřel. Víte, smrt je pořád smrt."

Foto: Reuters

Newyorčané u památníku Ground Zero

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americké ženy poblíž Bílého domu ve Washingtonu vzdávají čest své tetě, která zahynula 11. září roku 2001 při teroristickém útoku na budovu Pentagonu.

Foto: Jim Young, Reuters

Washington: Zabití Usámy bin Ládina vyburcovalo Američany k bujarým projevům vlastenectví.

Foto: Jim Young, Reuters

Oslavy zabití Usámy bin Ládina před Bílým domem ve Washingtonu

Foto: Ahmad Masúd, Reuters

Prodejce televizorů v afghánském Kábulu sleduje pondělní zpravodajství: Usáma bin Ládin byl zabit.

Foto: Ahmad Masúd, Reuters

Obyvatelé afghánského Kábulu sledují v místní restauraci zprávy o úmrtí Usámy bin Ládina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám