Hlavní obsah

Tornáda v USA zabila 248 lidí během jediného dne

Aktualizováno

Počet obětí středečních bouřek a tornád v USA dále rapidně stoupl na nejméně 248. V nejhůře postižené Alabamě je přinejmenším 162 mrtvých, řekl CNN mluvčí alabamského guvernéra. Lidé umírali i ve čtyřech dalších amerických státech. Vítr měl rychlost přes 215 km/h.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Bezpečnostní kamery zachytily řádění tornád v AlabaměVideo: Reuters

 
Článek

"Mohla by to být jedna z nejhorších vln tornád za celou historii země," uvedl americký meteorolog Sean Morris. Nejvíce postižen byl alabamský okres DeKalb, kde zemřelo 30 lidí.

Mohutné tornádo zpustošilo alabamské město Tuscaloosa, kde zahynulo podle prvních informací 15 lidí. Místní nemocnice musela přijmout sto zraněných. Část města a dopravní infrastruktury byla zcela srovnána se zemí, oznámil tamní starosta Walter Maddox.

"To, čemu jsme byli vystaveni, způsobilo značné škody na úrovni, kterou jsme v Tuscaloose již dost dlouho nezažili," podotkl. Současně ale pro list New York Times  uvedl, že přípravy na vlnu bouří se vyplatily: "Věřím, že se ukáže, že jsme zachránili mnoho životů."

Poté, co tornádo zpustošilo Tuscaloosu, se přesunulo k Birminghamu, který už ve středu ráno postihla jiná  bouře.[celá zpráva]

Severozápad Birminghamu je srovnán se zemí. Vítr tam dosahoval rychlosti 160 km/h.  Bouře strhávala střechy domů, ve kterých zůstali uvězněni lidé. Silnice zablokovaly stržené dráty elektrického vedení.

"Očekáváme, že počet obětí vzroste, jak budou pokračovat pátrací a záchranné akce," řekl mluvčí záchranným služeb okresu Mark Kelly.

Právě tornádo, které se posouvalo od města Tuscaloosa k Birminghamu, si vyžádalo celkem 26 obětí, dalších 13 zabil živel v okrese Walker. Jedenáct obětí je z okresu Jefferson, kde zemřelo i neznámé dítě, uvádí web Al.com.

Tragédie srovnatelná s hurikánem Katrina

V Alabamě je navíc bez proudu 335 000 odběratelů. Mluvčí místní rozvodné společnosti Michael Sznajderman sdělil, že škody jsou srovnatelné s těmi, co napáchaly hurikány Ivan a Katrina: "Překonalo to (škody) způsobené hurikány Dennis a Frederick." Jen ve městě Birmingham je bez elektřiny 269 000 lidí.

Guvernér Alabamy Robert Bentley stejně jako guvernéři Arakansasu a Tennessee vyhlásili stav nouze. Alabama zmobilizovala 1400 příslušníků Národní gardy. "To, co postihlo náš stát, bylo vážné a vražedné," řekl Bentley.

Oběti v dalších státech USA

Postiženy byly i sousední státy. Agentura AP uvádí, že ve státě Mississippi si bouře a záplavy vyžádaly 32 lidských životů, jedenáct jich zabily v Georgii, kde bylo nejvíce postiženo město Ringgold. Po jedné oběti hlásí Tennessee a Virginie, píše list USA Today.

Místní meteorologové se navíc obávají dalších tornád a lokálních záplav. Řádění živlů se rozšiřuje postupně od Mexického zálivu na jihu USA až na sever země k Velkým jezerům a mělo by zasáhnout až 21 států.

Počet tornád je v dubnu v USA skoro třikrát vyšší než běžně a překročil tři stovky. Ve středu jich bylo zaznamenáno na jihu USA 130.

Obama slíbil pomoc

Americký prezident Barack Obama slíbil Alabamě federální pomoc: "I když možná ještě několik dnů nebudeme znát rozsah škod, budeme pokračovat v monitorování bouří a budeme připraveni pomoc lidem Alabamy a všem osobám postiženým bouřemi."

Reklama

Související témata:

Související články

Tornáda a bouřky zabily v USA 16 lidí

Šestnáct obětí si vyžádala v pátek a sobotu tornáda v amerických státech Arkansas, Oklahoma a Texas. Zničily též několik domů včetně školy. Uvedly to servery...

Výběr článků

Načítám