Hlavní obsah

Plánování pumového útoku v metru vyneslo Američanovi 23 let za mřížemi

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Američan pákistánského původu Farooq Ahmed byl poslán na 23let do vězení za plán spáchat pumový atentát ve washingtonském systému metra. Přiznal se, že plánoval poskytnout teroristické organizaci materiální podporu, a že sbíral informace pro plánovaný útok, napsala BBC.

Článek

Pětatřicetiletý Ahmed byl zadržen říjnu 2010 ve virginském Ashburnu na závěr šest měsíců dlouhé operace FBI. [celá zpráva]

Ahmed studoval bezpečnostní systémy v metru u Washingtonu, a také si metro fotil. Kreslil si schémata a vymýšlel, kam umístit bomby, aby bylo co nejvíce obětí.

Ahmed přilákal pozornost úřadů tím, že sháněl nebezpečné látky. Agenti FBI s mužem navázali kontakt tak, že se vydávali za členy teroristické sítě al-Káida.

Ahmed jim předal video, na kterém popsal své záměry. Dal jim také podrobný plán stanice metra na newyorském předměstí Arlington, na němž vyznačil, kam ve stanici a na vagóny umístit výbušniny. Sám komplice neměl a bezpečnost lidí nebyla ohrožena, protože se pohyboval jen v teoretické rovině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám