Hlavní obsah

Zachránili jsme bezpočet životů, hájil intervenci v Libyi Obama

– Washington • Aktualizováno
Novinky, rei

Americký prezident Barack Obama pronesl v pondělí projev, aby Američanům vysvětlil a obhájil angažovanost americké armády v Libyi. Řekl, že USA nemohou nezasáhnout ve prospěch toho, co je správné, a dodal, že spojenci zastavili vůdce Muammara Kaddáfího. Od středy bude americká účast omezena, neboť velení převezme NATO.

Foto: Larry Downing , Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

Koalici s americkou účastí se podařilo zachránit „bezpočet životů“ ohrožených silami „tyrana“ Kaddáfího, řekl Obama. „Mohu oznámit, že jsme zastavili Kaddáfího smrtící postup,“ sdělil.

Na obhajobu americké účasti prezident uvedl: „Musíme vždy poměřovat naše zájmy proti potřebě zasáhnout. Ale to není argument pro to, abychom nezasáhli ve prospěch dobra. Čelili jsme vyhlídkám násilí strašlivých rozměrů. Měli jsme unikátní příležitost to násilí zastavit: mezinárodní mandát pro zásah, širokou koalici připravenou se k nám připojit, podporu arabských zemí a závazek pomoci od samotných Libyjců“.

Rozšíření vojenských akcí proti Kaddáfímu by podle Obamy byla chyba. Spojené státy to udělaly v Iráku proti Saddámu Husajnovi a nemohou si znovu dovolit ztrátu životů, času a peněz, poznamenal.

Od středy bude americká role v Libyi omezena, protože velení převezme NATO.

Reklama

Výběr článků

Načítám