Hlavní obsah

V potní chýši při duchovním semináři v Arizoně zemřeli tři lidé

Novinky, rei
Camp Verde

Soud v americkém státě Arizona projednává případ úmrtí tří lidí na duchovním semináři, který v arizonské poušti v říjnu 2009 pořádal samozvaný guru. James Arthur Ray účastníky očistného rituálu v potní chýši, jakou v dávných letech užívali indiáni, vystavil vysokým teplotám. Podle žalobců mohl ale použít i jed, možná pesticid.

Foto: Profimedia.cz

James Arthur Ray

Článek

Ray pro účely semináře zřídil v odlehlých místech nedaleko Sedony tábořiště. Před zahájením očistného rituálu v potní chýši vystavěné kolem vrbových stromů z větví, plachet a přikrývek účastníky semináře, jenž měl otevřít brány do nepoznaných hájemství vědomí, nabádal, aby hodně pili. Dokazuje to videozáznam, který mají vyšetřovatelé k dispozici, uvedla CNN.

„Možná budete mít pocit, že umíráte, ale nezemřete,“ řekl jim.

Následně se jeho žáci nechali osmkrát po sobě na čtvrt hodiny vystavit v uzavřeném prostoru vysokým teplotám. Dva muži ve věku 38 a 40 let zemřeli na místě a 49letá žena o devět dní později v nemocnici. Lékaři, kteří později na místo dorazili, byli přesvědčeni, že účastníci, jež za účast na akci zaplatili až 10 000 dolarů (téměř 175 000 korun), chtěli podniknout hromadnou sebevraždu. Čtyři desítky lidí byly zraněny, 15 onemocnělo.

Žaloba v té souvislosti tvrdí, že Ray v lóži vystavil účastníky působení jedu, možná pesticidu, což byl názor některých lékařů.

Jedním z nich byl maratónský běžec James Ray. U soudu řekl, že netušil, že horká lóže je součástí semináře. Přesto ji podstoupil, i když krátce předtím ukončil 36hodinový půst. Dnes trpí bolestmi hlavy, nespavostí, ztrátou paměti, čichu a chuti. Další účastník Lou Caci během rituálu upadl a popálil si ruku o jeden ze žhavých kamenů. U soudu nicméně oba svědci přiznali, že byli odhodláni rituál dokončit.

Guru Rayovi hrozí vězení za zabití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám