Hlavní obsah

Havel pro CNN: Experti nerozpoznali náladu lidí v arabských zemích

Atlanta

Za světodějnou událost, o níž nikdo neví, kam povede a jak skončí, označil libyjské povstání bývalý český prezident Václav Havel. Exprezidentův komentář k vývoji v arabských zemích, natočený minulý týden v Praze, v úterý vysílala americká zpravodajská televize CNN.

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Článek

"Existují tisíce odborníků, na ministerstvech, na univerzitách, ve vědeckých ústavech, kteří se na arabský svět specializují. Ani jeden z nich nepředpověděl, že se něco takového může stát," řekl Havel. "Co experti nedokázali rozpoznat, je skutečná nálada lidí. Vlády odmítaly přijmout pravdu o svých vůdcích."

Příkladem je podle Havla libyjský diktátor Muammar Kaddáfí. "Každý o něm věděl, že je hlupák, šašek, komická figura. Nikdo ale neřekl, že je blázen a zločinec. Musel začít vraždit vlastní národ a bránit odklízení mrtvol z ulic, než vyšlo najevo cosi, co se mělo dávno vědět."

V libyjském dramatu podle Havla možná sehrává roli i ropa. Dokud budou ekonomické zájmy nadřazovány zájmům lidí a lidským právům, společnost nic dobrého nečeká, poznamenal bývalý prezident.

Bude-li konflikt v Libyi dál pokračovat, má Havel obavy z dalších obětí. "I když ale arabští vládcové padnou, region očekávají mnohem těžší časy, než jakými procházela střední Evropa v roce 1989," upozornil.

Když Havel opustil politiku, napsal divadelní hru nazvanou prostě Odcházení, uvedla v komentáři ke slovům Václava Havla CNN. "Na Blízkém východě, kde se doživotní vládcové stali normou, by to možná měla být povinná četba," poznamenal moderátor CNN Jim Clancy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám