Hlavní obsah

Al-Džazíra: Kaddáfí souhlasí s mírovými rozhovory, navrhl je Chávez

– Caracas • Aktualizováno
Novinky, rei

Venezuelský prezident Hugo Chávez nabídl libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu možnost vytvoření bloku spřátelených zemí, které by pomohly zprostředkovat řešení libyjské krize. Uvedla to agentura Reuters. Arabská televize Al-Džazíra dodala, že Kaddáfí i arabští lídři návrh přijali.

Foto: Profimedia.cz

Muammar Kaddáfí s Hugem Chávezem

Článek

Chávez, který má s libyjským vůdcem dobré vztahy a odmítl ho odsoudit za zabíjení vlastního obyvatelstva, mluvil s Kaddáfím v úterý, informoval venezuelský ministr pro informace Andres Izarra.

Podle Reuters není jasné, jak se Kaddáfí k návrhu postavil. Agentura dodala, že Caracas nicméně o vytvoření bloku zprostředkovatelských zemí už jednal se spojenci v Latinské Americe. Prezident Ligy arabských států (LAS) Mohamed Músá Reuters řekl, že uskupení bude o Chávezově plánu také uvažovat.

„Doufejme, že v příštích dnech vytvoříme výbor spřátelených zemí, které zasednou s vládou plukovníka Kaddáfího i opozicí, jež se v některých oblastech chopila zbraní, k rozhovorům,“ potvrdil Chávezův záměr i venezuelský ministr zahraničí Nicolas Maduro.

Al-Džazíra později informovala, že LAS i Kaddáfí s návrhem souhlasí. Počítá se s tím, že ve výboru budou nejen zástupci zemí jižní Ameriky a Blízkého východu, ale i Evropy.

Podle Madura je krizi v Libyi třeba vyřešit diplomaticky a ne vojensky. V té souvislosti kritizoval USA a Evropskou unii za izolování Kaddáfího a rétoriku o možnosti vojenského zásahu či armádní podpory libyjské opozice. „Tisíce Libyjců zemřou“, varoval před intervencí USA a NATO.

Kaddáfí se s Chávezem naposledy setkal během své loňské návštěvy Venezuely. Dostal od něj repliku meče národního hrdiny Simona Bolívara. Kaddáfí zase v roce 2004 Chávezovi udělil libyjskou národní cenu za podporu lidských práv a boj proti „dopadům imperialismu a vnitřním i vnějším nepřátelům svobody“.

Reklama

Výběr článků

Načítám