Hlavní obsah

Americký vědec dostal za špionáž pro Čínu 32 let vězení

Honolulu
Aktualizováno

Soud na americké Havaji potrestal šestašedesátiletého inženýra Noshira Gowadia dvaatřiceti lety vězení. Muž, který se podílel na vývoji neviditelného bombardéru B-2 prodal armádní tajemství Číňanům.

Článek

"Porušil přísahu danou své vlasti. Byl shledán vinným z prodeje cenných technologií cizím zemím za účelem osobního obohacení," řekla při vynesení rozsudku soudkyně Susan Mollwayová.

Gowadia odešel ze zbrojní firmy, která vyvíjela bombardér B-2, v roce 1986, tedy dva roky před veřejným představením tohoto radarem nezachytitelného letounu. V roce 2003 pak začal pomáhat Číňanům s vývojem neviditelných raket. Peníze, které za to dostal, použil ke splácení hypotéky na luxusní dům na Havaji. Tajemství prodal za 110 000 dolarů, tedy asi dva milióny korun.

Muž se proti rozsudku, který pro něj znamená doživotí, odvolá. Nad činem neprojevil žádnou lítost.

Obžaloba požadovala doživotí, obhájci ale tvrdili, že Gowadia poskytl Číňanům jen informace, které by stejně mohli získat z otevřených zdrojů.

Podle státního zástupce se navíc Gowadia pokoušel prodat technologii takzvaných neviditelných letadel i švýcarské vládě. Jednal o tom rovněž s německými a izraelskými firmami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám