Hlavní obsah

Ve vězení strávil 22 let, aniž by spáchal zločin. Teď dostal 18,5 miliónu dolarů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Soud v New Yorku v úterý přiřkl 49letému Alanu Newtonovi odškodné ve výši 18,5 miliónu dolarů (přes 323 miliónů korun) za 22 let, které musel nespravedlivě strávit za mřížemi. Newtona původně odsouzeného na 40 let za napadení a znásilnění prodavačky, pustili před čtyřmi lety, když jeho nevinu prokázaly nové testy DNA.

Foto: Profimedia.cz

Alan Newton

Článek

Newton žádal o přezkoumání svého případu a testy DNA od roku 1994. Úřady ale vyslyšely teprve čtvrtou žádost a zbavily ho viny až o 12 let později a 22 let po útoku na prodavačku v newyorské čtvrti Bronx.

Úterní rozhodnutí o odškodném cítí Newton jako zadostiučinění. „Je to vzkaz, že ten systém byl špatný..., a tento vzkaz posíláme městu,“ řekl stanici CNN. Městský úřad se v reakci dal slyšet, že ho poslední výrok soudu zklamal a chce se odvolat.

Podle soudu město porušilo Newtonova práva, jež mu zaručuje ústava, a dva jeho policisté mu záměrně způsobili stres, když zadržovali důkazní materiál, jehož bylo třeba k vykonání testů DNA.

Newton plánuje peníze využít ke studiu práv. Ještě předtím ale vyrazí na cestu. „Pojedu někam, kde je teplo. Budu odpočívat a chvíli to všechno vstřebávat,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám