Hlavní obsah

Záchrana horníků úspěšně pokračuje

– San José • Aktualizováno

Již deset horníků se podařilo zachránit z chilského dolu. Posledním je Alex Vega, který se dostal nahoru ve 13:00 SELČ. Po záchraně pátého horníka se záchranné práce na chvíli přerušily kvůli opravě kola kabiny. Muži uvízli v hloubce 625 metrů před rekordně dlouhou dobou - 68 dny. Na povrch jsou vytahováni ve speciálně vyrobené kabině nouzovou šachtou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchrana prvních dvou horníků z dolu v ChileVideo: Reuters

 
Článek

Čtyři zachránění horníci už byli přepravení vrtulníkem do nemocnice.

Chilští experti z řad zvláštních sil a specialistů se zkušenostmi z krizových situací v úterý večer místního času zahájili konečnou fázi akce na záchranu 33 horníků, kteří jsou zavaleni v hlubinách dolu na měď a zlato.

Pod zemí ještě zůstává 23 horníků a jeden záchranář, který k nim před zahájením evakuace sjel záchrannou kapslí. Vyprošťovací práce potrvají celkem přibližně 36 hodin. Na místě situaci monitoruje na 1600 žurnalistů z celého světa.

Postupně vytahovaní

Jako první byl na povrch o půlnoci vytažen Florencio Ávalos Silva, 31letý otec dvou dětí. Na povrchu ho čekali syn a manželka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí horník zachráněn z doluVideo: Reuters

Silva stál často za kamerou, jejímž prostřednictvím horníci v posledních dnech posílali příbuzným na povrch své vzkazy, což frustrovalo jeho vlastní rodinu. "Nepřekvapuje mě, že ho vybrali," citovala dříve agentura AP jeho matku.

Foto: Reuters

První zachráněný horník Florencio Ávalos

Horník se po vystoupení ze záchranné klece pozdravil i se záchranáři a prezidentem a následně byl na nosítkách odvezen k lékařské prohlídce. Hned na to se do dolu vydal v kabině druhý záchranář.

O půl hodiny později se na povrchu objevil 40letý horník Mario Sepulveda Espinaze. Pozdravil se se ženou a záchranářům a prezidentovi rozdal kameny, které s sebou vezl v tašce. S přihlížejícími vtipkoval a záchranáře donutil skandovat.

Jako třetí byl vytažen Juan Andres Illanes Palma. "Tolik diváků," poznamenal Palma k přihlížejícím, než se objal s manželkou. Stejně jako ostatní, i jeho před světlem chránily tmavé brýle.

Čtvrtým vytaženým byl Bolivijec Carlos Mamani. Pátý vytažený Sanchez o sobě prohlásil, že trpí klaustrofobií, uvedla SkyNews. Šestého Osmana Isidra Arayu, vytáhli v 10:35 SELČ. Na povrchu se rozplakal.

Foto: Reuters

Prezident Sebástian Piňera zdraví zachráněného horníka.

Foto: Reuters

Mario Sepulveda Espinaze donutil ostatní skandovat.

Potíže při finálních testech

Záchranáři v úterý nejprve provedli poslední zkoušky záchranné kapsle Fénix. Nejdříve ji dvakrát spustili prázdnou do hlubin záchranného vrtu. Původní plán na spuštění do hloubky 610 metrů ale naplněn nebyl. Lano, na němž kabina visí, se dotýkalo stěny vrtu. Podle stanice CNN se vyskytly potíže s koly na stěnách kapsle.

Krátce před půlnocí byl nicméně do šachty spuštěn i záchranář. O necelých 17 minut později stanul v komoře, kde ho přivítali uvěznění horníci.

„Dnešek přinese do všech domovů v Chile slzy štěstí. Jsem si jist, že horníci nebudou stejní jako před havárií, a ani Chilané už nebudou stejní.“
prezident Sebastián Piňera

Časový plán vyprošťování je podle agentury DPA vypracován na minutu přesně. Vzhledem k tomu, že kabina bude k opatrné cestě nahoru s každým horníkem a zase rychle dolů potřebovat asi hodinu, má celá akce trvat asi dva dny.

Chilští horníci jsou zdaleka nejdéle přeživšími zavalenými lidmi. Dosud drželi rekord - 25 dní - tři čínští horníci, kteří byli uvězněni pod zemí loni v létě v jihočínské provincii Kuej-čou.
V české novodobé historii drží rekord dva horníci z dolu Julius III v (dnes již neexistující) obci Kopisty u Mostu, které se v listopadu 1966 podařilo živé vyprostit z podzemí po 25 hodinách od nehody. Přežili i díky potrubí, jímž jim byl přiváděn vzduch, voda a čaj.

Kromě příbuzných a známých zavalených na místo v úterý dorazil chilský prezident Sebastián Piňera i s manželkou. Hlava státu horníkům při posledním rozhovoru přes kameru slíbila, že je osobně na zemi uvítá. Očekávala se i přítomnost bolivijského prezidenta Eva Moralese, neboť jeden ze zasypaných je bolivijský občan.

Ve druhé skupině půjdou horníci, kteří jsou na tom špatně, a nakonec zůstanou psychicky nejvyrovnanější. Na to, že horníci jsou uvězněni již téměř 70 dní, jsou ale podle lékařů všichni v překvapivě dobrém stavu. „Vládne mezi nimi solidarita a soudržnost,“ popsal dříve náladu horníků ministr zdravotnictví Jaime Manalich.

Pro nejhorší případ je možné dno klece oddělit a pomocí navijáku se spustit dolů.

Foto: Carlos Vera , Reuters

V místě táboří příbuzní zavalených horníků.

Nejdéle přeživší zavalení horníci
Chilští horníci jsou zdaleka nejdéle přeživšími zavalenými lidmi. Dosavadní rekord drželi tři čínští horníci, které ze zatopeného dolu v roce 2009 vysvobodili po 25 dnech. Přežili i díky tomu, že pili špinavou vodu, která k nim skrze zem prosakovala, a žvýkali uhlí.
V české novodobé historii drží rekord dva horníci z dolu Julius III v (dnes již neexistující) obci Kopisty, které se v listopadu 1966 podařilo živé vyprostit z podzemí po 25 hodinách od vzniku nehody. Přežili i díky potrubí, jímž jim byl přiváděn kyslík, voda a čaj.

Okamžitě k lékaři

Jak se případ vyvíjel

5. srpna - Zřítily se části kamenných stěn na hlavní přístupovou rampu k vlastním ložiskům; důl nemá únikové cesty.

6. srpna - Záchranáři se k horníkům přiblížili šachtou na přívod vzduchu; ta se ale následující den také zavalila.

22. srpna - Chilský prezident Sebastián Piňera oznámil, že všech 33 zavalených horníků je naživu. Na jedné ze sond navrtané do zavaleného dolu byl po jejím vytažení připevněn kus papíru, na němž stálo: Všech nás 33 je v pořádku.

23. srpna - Záchranáři zpevnili vrt vedoucí k zavaleným horníkům, jímž jim začala být zasílána potrava, léky i další důležité věci. Na místo dorazil tým lékařů a psychologů.

26. srpna - Rodiny zavalených horníků od nich obdržely vrtem první poštu. Uvěznění horníci se poprvé objevili v televizi - natočili se kamerou, jež jim byla spuštěna sondou.

29. srpna - Horníci poprvé telefonicky hovořili s rodinami.

30. srpna - Obří vrtačka vyhloubila prvních 15 metrů záchranného vrtu (plán A).

5. září - Vrtná souprava typu Schramm T 130 XT zahájila rozšiřování druhého zásobovacího vrtu (plán B).

17. září - Druhý záchranný vrt se dostal téměř na úroveň zavalených mužů; začalo se s jeho rozšiřováním, aby jím mohli být horníci dopraveni na povrch.

19. září - Obří exkavátor začal hloubit třetí tunel (plán C) k zavaleným horníkům; za den je schopen prorazit až 27 metrů horniny a na rozdíl od strojů, jež hloubí první dva úzké tunely, je schopen rovnou razit tunel o průměru 70 centimetrů. 

9. října - Byla dokončena ražba jednoho ze tří hloubených tunelů k zasypaným horníkům (plán B). Pro jistotu se dál hloubí další tunel (plán C), ražení prvního (plán A) bylo zastaveno.

11. října - Záchranáři dokončili vyztužování 90 metrů tunelu a začali se zkušebním spouštěním záchranné kabiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám