Hlavní obsah

Mexický prezident je proti legalizaci marihuany v Kalifornii

Novinky,
Tijuana

Mexický prezident Felipe Calderón ve čtvrtek vstoupil do debaty o legalizaci konopí v Kalifornii. Podle něj by legalizace ukázala na "obrovskou rozporuplnost" americké protidrogové politiky, která jinak drogy tvrdě potírá, ovšem podle něj nedělá nic, aby o ně klesl zájem. Kalifornští voliči mají 2. listopadu hlasováním rozhodnout o tom, zda bude možné legálně držet až jednu unci (28 gramů) marihuany.

Foto: Reuters

Mexický prezident Felipe Calderón

Článek

Calderón, jehož země už dlouhé měsíce trpí krvavou válkou drogových gangů, obvinil Spojené státy z obojaké politiky. "Na jedné straně požadují, aby Mexiko a jiné země bojovaly s překupníky drog, a na druhé straně nedělají nic proto, aby omezili jejich spotřebu," řekl prezident.

„Je smutné vidět, jak růst spotřeby drog pomalu rozbíjí americkou společnost a pokud nebudeme obezřetní, rozbije i naši společnost,“ řekl agentuře AP v Tijuaně, kde si jen letos válka drogových gangů vyžádala 597 obětí.

Podle odhadu expertů by legalizace marihuany mohla v Kalifornii snížit její cenu až na desetinu proti současnosti. Zároveň by se ale pravděpodobně zhruba zdvojnásobila spotřeba této drogy. Úřady si slibují, že by ale klesla zločinnost, protože by si lidé mohli drogu sami pěstovat.

Pokud kalifornští voliči vysloví souhlas s legalizací marihuany, budou moci lidé nad 21 let v tomto americkém státě drogu beztrestně užívat a mít u sebe až jednu unci. Také ji budou moci sami pěstovat na ploše 2,32 metru čtverečního. Povolení k pěstování konopí budou udělovat místní samosprávy, píše Los Angeles Times.

Průzkumy ukazují, že příznivců i odpůrců tohoto kroku je přibližně stejně.

Anketa

Souhlasili byste s legalizací marihuany, kdy by bylo možné mít u sebe 30 gramů drogy a pěstovat ji na 2 metrech čtverečných?
Ano
57,3 %
Ne
42,7 %
Celkem hlasovalo 4449 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám