Hlavní obsah

Útoky 11. září mohla zosnovat Amerika, řekl v OSN Ahmadínežád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Delegace USA a dalších západních států opustily sál během čtvrtečního projevu íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda před Valným shromážděním OSN v New Yorku. Ahmadínežád při něm řekl, že se spekuluje o tom, že útoky z 11. září 2001 zosnovaly USA.

Foto: Reuters

Íránský prezident Ahmadínežád během projevu v OSN

Článek

Prezident uvedl, že jsou to převážně američtí představitelé, kteří tvrdí, že za únosy letadel, která zničila mrakodrapy Světového obchodního centra v New Yorku a poškodila budovu Pentagonu, stojí teroristická skupina.

Existuje ale i jiná teorie, a to že: „Segmenty v americké vládě zosnovaly útok, aby odvrátily úpadek americké ekonomiky a ztráty na Blízkém východě, aby zachránily sionistický režim“. Sionistickým režimem Ahmadínežád označuje Izrael, jehož premiéra Benjamina Netanjahua v průběhu dne nazval obratným vrahem. [celá zpráva]

S teorií amerického spiknutí, jehož součástí byl útok na vlastní cíle, podle Ahmadínežáda souhlasí „většina Američanů stejně jako většina národů a politiků po celém světě“. Americké oběti útoků z 11. září pak Ahmadínežád přirovnal k obětem irácké války.

Ahmadínežád během prvního dne všeobecné rozpravy ve Valném shromáždění mluvil také o hrozbách pálení koránu, které zazněly od amerických náboženských skupin, což označil za akt "ďábla". S výtiskem koránu v ruce Ahmadínežád prohlásil, že "pravda nemůže být spálena".

Proti Ahmadínežádově přítomnosti v USA a proti jeho vystoupení v OSN protestovalo v New Yorku několik tisíc lidí. Účastníci protestní akce mimo jiné skandovali, že íránský prezident je terorista.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám