Hlavní obsah

Američané obvinili další mladou krásku z tajných aktivit pro Rusko

– Washington
Novinky, rei

Americké úřady odhalily další pohlednou mladou ženu, která údajně tajně pracovala pro Rusko. Čtyřiadvacetiletou Lotyšku Annu Fermanovovou obvinily z porušení zákona o vývozu zbraní, když se snažila do Ruska propašovat zařízení pro noční vidění v hodnotě 15 000 dolarů (necelých 290 000 korun). Uvedla to stanice CNN.

Článek

Mladá kráska byla zatčena v polovině měsíce v Dallasu po návratu z cesty do Ruska. Druhý den ji propustili na kauci 50 000 dolarů (téměř milión korun). Má elektronický náramek a musí se v Dallasu pohybovat jen ve čtvrti, kde žije se svou rodinou.

Zadržena ale byla už v první březnový den, když se chystala nastoupit do letadla z New Yorku do Ruska. Celníci u ní v zavazadle našli tři kusy zařízení pro noční vidění, které je v USA na seznamu zbraní.

Fermanovová tvrdila, že zařízení koupila na internetu. Na otázku, proč jsou některá výrobní čísla začerněná, přiznala, že to je proto, aby nebyla vidět, a ona zařízení mohla nepozorovaně vyvézt, neboť k nim neměla potřebné dokumenty. Údajně měla skončit v rukou jejího manžela v Moskvě.

Není špiónka, tvrdí obhájce

Zařízení byla zabavena a ženě bylo dovoleno do Ruska odcestovat. Její právník po návratu a zatčení Lotyšky odmítl, že by jeho klientka byla špiónkou. „Zboží mělo být prodáno rodinnému příteli pro účely lovu,“ prohlásil.

Potvrdil, že Fermanovová je vdaná za Rusa, který pracuje v investičním bankovnictví i zahraničním obchodu, a žije v Moskvě, kde učí angličtinu. Do USA často cestuje také proto, že je studentkou univerzity ve Phoenixu.

Reklama

Související články

Z mladé ruské špiónky je hvězda

Osmadvacetiletá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová (rozená Kuščenková) má všechny předpoklady stát se hvězdou špionážního skandálu, který propukl v USA po...

Výběr článků

Načítám